Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Awokado - takie są skutki jedzenia tego owocu. To się dzieje z nami, gdy jemy awokado

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Wideo
od 16 lat
Awokado uznawane jest za najzdrowszy z owoców. Inna nazwa awokado to smaczliwka. Owoc ten zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych, które świetnie działają na organizm, na skórę, włosy. Oprócz właściwości prozdrowotnych, awokado jest również bardzo smaczne i ma wiele zastosowań w kuchni. Awokado jest bardzo polecane przez dietetyków. Jakie ma właściwości ten owoc? Sprawdź teraz.

Awokado to owoc czy warzywo?

Awokado to owoc w kształcie gruszki. Ma zieloną, chropowatą skórkę i kremowe, maślane wręcz wnętrze w jasnożółtym kolorze. Awokado uznawane jest za najzdrowszy owoc. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Wyróżnia się prawie 400 różnych odmian tego owocu.

Jakie są odmiany awokado w Polsce?

W Polsce najczęściej można kupić:

  • awokado Hass - ma ciemniejszą skórkę, niż zwykłe awokado, taką czarno-zieloną,
  • awokado Fuerte - ma jaśniejszą skórkę w kolorze zielonym.

Jak wybrać dojrzałe awokado?

By mieć pewność, że wybieramy dojrzały owoc awokado, trzeba zwrócić uwagę na kolor skórki. Dojrzałe awokado ma skórkę w intensywnym kolorze (w zależności od odmiany zielony u Fuerte lub ciemnozielony-ciemnofioletowy w przypadku odmiany Hass), owoce z jasną, bladą skórką są jeszcze niedojrzałe.

Do czego można użyć awokado?

Awokado jest bardzo smaczne, ma kremową, maślaną, delikatną konsystencję. Jest bogatym źródłem substancji odżywczych i warto, by zagościło w naszej diecie na stałe.
Bardzo popularne i zdrowe jest stosowanie awokado zamiast masła - to zdrowa alternatywa dla tłuszczów do smarowania pieczywa. Awokado można także użyć jako dodatek do sałatek, do kanapek, przygotować z nich koktajle owocowe lub owocowo-warzywne, pasty kanapkowe. Można też użyć awokado jako składnik dań obiadowych, na przykład jako dodatek do makaronu z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem.

Czy można zjeść pestkę z awokado?

Z awokado najczęściej wykorzystuje się miąższ, ale pestkę także można zjeść. To w niej znajduje się najwięcej zdrowotnych substancji. Pestkę należy wysuszyć na słońcu, włożyć do plastikowego worka i rozbić. By uzyskać proszek, można dodatkowo użyć blendera. Sproszkowana pestka z awokado to najlepsze z całego owocu źródło antyoksydantów, błonnika i witamin.

Awokado - takie są skutki jedzenia tego owocu

Awokado jest bogatym źródłem witamin, minerałów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Udowodniono naukowo jego prozdrowotne i lecznicze właściwości. Jak na nasz organizm działa awokado? Zobacz teraz w galerii, jakie są skutki jedzenia awokado.


Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
ZIELONA HERBATA - TAKIE SĄ SKUTKI PICIA ZIELONEJ HERBATY. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz ten napój
NIEDOBÓR WITAMINY D3 - OBJAWY. Takie symptomy wskazują, że masz za mało witaminy D3
TE ZNAKI ZODIAKU CZEKAJĄ W LISTOPADZIE PIENIĄDZE! Oto nowy horoskop finansowy od wróżki Azalii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska