- Profity wynikające z wykonania analizy gleby przekładają się na oszczędności w konkretnych kilogramach nawozów - podkreśla Piotr Bieliński na portalu Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie i zwraca uwagę, że istotne są zarówno makro, jak i mikroelementy. - Tymczasem rzadko sprawdzamy zasobność gleby w mikroelementy i przez to działamy na swoją szkodę. Niewiele wskóramy samym azotem, fosforem czy potasem, gdy pominiemy cynk, bor, molibden i inne mikroelementy. To one decydują o optymalnym wykorzystaniu podanych dawek azotu, fosforu i potasu.
Piotr Bieliński podaje na przykładzie kukurydzy: - Dzięki mikroelementom można osiągnąć plon rzędu 13–15 ton ziarna z hektara, a to wcale nie szczyt możliwości tej rośliny. Wiem, że wielu osiąga znacznie powyżej 10 ton, jednak dane Głównego Urzędu Statystycznego za wielolecie w województwie kujawsko-pomorskim to około 5–6 ton.
Specjalista wyjaśnia, na czym polega działania mikroelementów:
- Cynk – odpowiada za rozwój systemu korzeniowego, uczestniczy w syntezie białka, uaktywnia przyswajanie azotu, a to pośrednio zwiększa ilość ziarniaków w kolbie. Objawy niedoboru cynku – karłowacenie roślin, mniejsza powierzchnia liści, jasnozielone przebarwienia pomiędzy nerwami liścia, zaburzenia generatywne powodujące opóźnienia wyrzucania wiechy, przebarwienia nasion do szaro-białej barwy.
- Bor – będący drugim, umownie ważnym mikroelementem w uprawie kukurydzy. Uczestniczy w wielu procesach biochemicznych, odpowiada za proces zapylania oraz wypełniania kolb. Objawy niedoboru – skrócone międzywęźla, wąskie i długie przezroczyste plamy na młodych liściach. W dalszej kolejności liście skręcają się, deformują i usychają. Kolby są mniejsze, przestrzelone, rzędy ziarniaków nieregularne.
- Mangan – odpowiada za kształt i wypełnienia ziarna, buduje chlorofil i syntetyzuje białka. Objawy niedoboru – przebarwienia i nekrozy na starszych liściach, braki ziaren w kolbie, puste czubki w kolbie, często wygięte. Częściej objawy takie występują, gdy zbyt często i w nadmiarze wapnujemy i marnujemy pieniądze.
- Siarka – jest składnikiem wielu aminokwasów, uczestniczy w syntezie białek, wpływając na lepsze wykorzystanie azotu. Zwiększa odporność na choroby i szkodniki uaktywniając się pod wpływem czynników stresujących roślinę. Objawy niedoboru siarki – na młodych liściach pojawiają się jasne paski i pożółkłe plamy zaś na obrzeżach liści paski mają barwę czerwoną, dalej następuje chloroza całego liścia.
- Powyższe pierwiastki można stosować doglebowo lub dolistnie. Coraz więcej zwolenników jest za dolistnym podaniem. Jest to na pewno sposób bardziej dokładny i precyzyjny. Można go stosować zapobiegawczo lub interwencyjnie – w konkretniej fazie na konkretny problem – uściśla specjalista.
Jak często badać glebę?
Podajemy za Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie:
- Trwałe użytki zielone co 7 lat
- Intensywne trawy na gruntach ornych co 3-4 lata
- Grunty orne co 3-5 lat
- Grunty orne z trawami co 3-5 lat
- Warzywa i ogrodnictwo co 2-3 lata
Jaki jest koszt badania gleby?
Sprawdzamy w Stacji Chemiczno-Rolniczej w Bydgoszczy:
- Gleby rolnicze mineralne i organiczne
- Analiza podstawowa (pH, P2O5, K2O, Mg) - 13,12 zł
- Analiza mikroelementów (B, Cu, Zn, Fe, Mn) - 52,48 zł
- Analiza mikroelementów (Cu, Zn, Fe, Mn) - 34,99 zł
- Gleby ogrodnicze i sadownicze
- Analiza podstawowa (pH, N-NO3, P, K, Ca, Mg, Cl, zasolenie) - 52,48 zł
- Analiza gleb z sadów (pH, P, K, Mg) - 13,12 zł
- Analiza mikroelemenów (Cu, Zn, Fe, Mn) - 34,99 zł
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie zaleca pobranie próbki reprezentatywnej (zbiorczej) – powstałej z wymieszania wielu próbek pojedynczych – reprezentującej gleby z całej analizowanej powierzchni.
Źródła: KPODR, CDR
