Spis treści
Siemię lniane - właściwości
Siemię lniane to niewielkie nasionka lnu pospolitego. Znane jest od tysięcy lat ze swoich wyjątkowych właściwości. Siemię lniane zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, między innymi witaminy B1, B2, B3, B6, B12, A, C, D, E, K, magnez, wapń i cynk, żelazo, fosfor, potas, błonnik pokarmowy, lignany, a także aminokwasy oraz makro- i mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasiona lnu są bogate w kwasy omega-3 i przeciwutleniacze. Włączanie siemienia lnianego do posiłku skutecznie obniża indeks glikemiczny potrawy, zapobiegając tym samym znacznemu wzrostowi poziomu cukru we krwi. Pozytywnie wpływa też na produkcję hormonów tarczycy.
To Cię teraz może zainteresować
- Oto najlepsze herbaty na odchudzanie. Te herbaty spalają tłuszcz z brzucha
- Te części ciała za rzadko myjemy. Dermatolodzy mówią, co ile dni powinno się myć
- Ciągłe uczucie głodu - to może oznaczać. Dietetycy wymieniają ważne przyczyny
- To oznacza burczenie, bulgotanie i przelewanie w brzuchu. Może być sygnałem choroby
Powinno się spożywać maksymalnie 50 g siemienia lnianego w ciągu dnia. Siemię lniane należy zjeść lub wypić w odstępie 1 lub 2 godzin od zażycia leków, by uniknąć interakcji lekowej. 100 g siemienia lnianego zawiera 534 kcal, 18 g białka, 42 g tłuszczów oraz 28 g węglowodanów, z czego błonnik stanowi 27g.
Siemię lniane wykorzystywane przede wszystkim do leczenia zaparć, nieżytu żołądka, jelit, a także do łagodzenia objawów choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Poleca się je szczególnie przy takich problemach jak:
- zaparcia
- refluks żołądkowo-przełykowy
- choroba wrzodowa żołądka
- choroba wrzodowa dwunastnicy
- nadkwaśność żołądka
- hiperglikemia poposiłkowa
- cukrzyca
- hipercholesterolemia
- nadciśnienie tętnicze
Siemię lniane - jak jeść i pić? Sprawdź
Siemię lniane występuje w dwóch formach - jako brązowe lśniące nasiona lub o barwie lekko złotej. Można kupić już zmielone siemię lniane albo zmielić ziarna samodzielnie w młynku, moździerzu lub blenderze.
Zmielone siemię zalewamy wrzątkiem. Po chwili nasiona zaczynają pęcznieć, przyjmują konsystencję kleistą, otaczają się dobroczynnym śluzem. Tak przygotowaną miksturę możemy wypić lub wykorzystać do użytku zewnętrznego, np. do poprawy stanu włosów. Suche nasionka można dodawać do koktajli, sałatek, surówek czy jogurtów.
Kiedy nie jeść i nie pić siemienia lnianego? Oto przeciwskazania
Siemię lniane ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości, jednak powinno być stopniowo wprowadzane do diety, ponieważ zawiera dużo błonnika i może spowodować zwiększenie liczby wypróżnień a także wystąpienie działań niepożądanych, takich jak wzdęcia, gazy, ból brzucha i nudności.
Siemię lniane może opóźniać wchłanianie niektórych leków, dlatego warto skonsultować się to z lekarzem lub dietetykiem.
Siemię lniane - tak działa na organizm. Oto skutki jedzenia i picia siemienia lnianego
Siemię lniane ma wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę, jednak niektórzy powinni zachować szczególną ostrożność z tym produktem. Kto nie powinien jeść i pić siemienia lnianego? Co się dzieje z organizmem, gdy spożywamy siemię lniane? Sprawdź to teraz w naszej galerii:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?