Aiston, w towarzystwie innych członków jury, smakował i oceniał dania, które zgłoszono do konkursów. Na scenie i przy stołach zasiedli - oprócz niego - Krzysztof Leśniewski, Robert Luchowski, Wiesława Heinich i Wojciech Grześkowiak.
Całość prowadził Artur Jakubowski, dyrektor Żnińskiego Domu Kultury.
Konkurs na najlepszy pałucki produkt 2017 roku wygrała Pracownia lodów tradycyjnych "Lody z pasją" (Łabiszyn) za przygotowanie prozdrowotnych lodów Cassate o smaku buraczek z pomarańczą na pałuckim miodzie.
W tej kategorii rywalizowali także: Michał Kiszka - miód wielokwiatowy, PPUH Kwiecińscy - wędzonka i kiełbasa wieprzowa, Pasieka Gucio Romuald Rąbkowski - miód ogórecznikowy, Seromania Janik - ser wędzony, masło, Elżbieta Kubera - szneka z glancem, Anna Daroszewska i Dorota Zwolińska "Owocowy ogród"- pałucki garnier warzywno-owocowy w zalewie, Gospodarstwo Agroturystyczne "Ptasi Ogród "z Mięcierzyna - chleb razowy pełnoziarnisty, konfitura z mirabelek, Gospodarstwo Agroturystyczne "Pod Lasem "- pierogi z okrasą kaczą i cebulką.
Jeśli chodzi o konkurs "O chochlę burmistrza Żnina ", zwyciężyła restauracja Parkowa w Żninie za roladę z kaszą.
Doceniono jednak i pozostałych uczestników. A swoje produkty prezentowali: "Owocowy ogród "- pyzy pałuckie z mięsem i duszoną kapustą, "Ptasi ogród "- pałuckie kluchy z kapustą, "Pod Lasem "- zraz po staropolsku z kaczki oraz PPUH "Oliwer "Mariusz Słupecki - sandacz na sosie śmietanowo-porowym z kluskami kładzionymi i marchewką.
Na rynku wystąpiły zespoły Jaśmin i Czerwone Róże. Na finał zaśpiewał Andrzej Rybiński.