Na stołach pojawią się swojskie wędliny, miody, sery, nalewki - całe bogactwo regionalnej i ekologicznej żywności. Atrakcją będzie m.in. obiad rektorsko-prezydencki, który upichcą prezydent Torunia i rektor UMK.
Festiwalowi mają towarzyszyć Targi Turystyczne "Wypoczynek". Swoimi propozycjami na spędzenie wolnego czasu podzielą się gospodarstwa agroturystyczne, hotele, pensjonaty.
Program targów:
SOBOTA 9 kwietnia
- 10-17 Otwarcie stoisk targowych
- 10.30 Oficjalna inauguracja targów
- 11 Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną
- 11.30 Prof. Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK - „Kuchnia krzyżacka i średniowieczna. Inauguracja części historyczno-kulinarnej Toruńskiego Festiwalu Smaków” (I piętro, sala audytoryjna)
- 12.15 Obiad prezydencko-rektorski
- 14 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia
NIEDZIELA 10 kwietnia
- 10-17 Otwarcie stoisk targowych
- 10.30 Maciej Nowicki, szef kuchni i rekonstruktor kulinarny, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, „Królewskie śniadanie. Dietetyka humoralna” (I piętro, sala audytoryjna)
- 11.30 Bogdan Gałązka, restauracja Gothic Cafe, Malbork, „Drugie śniadanie z Wielkim Mistrzem” (I piętro, sala audytoryjna)
- 12.45 Karol Okrasa - "Krzyżacy łamią Okrasę" (I piętro, sala audytoryjna)
- 15 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2016 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków
- 15.30 Tomasz Welter, restauracja Hanza Pałac, Rulewo, trener Kulinarnej Reprezentacji Wojska Polskiego, „Epoka migdałów. Rekonstrukcja kulinarna z czasów średniowiecza” (I piętro, sala audytoryjna)
Wykładom i degustacjom towarzyszyć będą przedstawienia i pokazy grupy „Kuchenne rekonstrukcje” z Wydziału Nauk Historycznych UMK.
Impreza zostanie zorganizowane w Centrum Targowym PARK przy Szosie Bydgoskiej (godz. 10-17).