Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Toruński Festiwal Smaku 2016. Karol Okrasa i kuchnia krzyżacka

Redakcja
"Krzyżacy łamią Okrasę" - pod tym hasłem odbędzie się spotkanie z popularnym kucharzem
"Krzyżacy łamią Okrasę" - pod tym hasłem odbędzie się spotkanie z popularnym kucharzem Piotr Smoliński Polskapress / pixabay.com
Kuchnia krzyżacka to przewodni temat Toruńskiego Festiwalu Smaków. Impreza potrwa dwa dni (9-10.04), gościem specjalnym będzie Karol Okrasa, popularny prezenter kulinarny. Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!

Na stołach pojawią się swojskie wędliny, miody, sery, nalewki - całe bogactwo regionalnej i ekologicznej żywności. Atrakcją będzie m.in. obiad rektorsko-prezydencki, który upichcą prezydent Torunia i rektor UMK. 

 

Festiwalowi mają towarzyszyć Targi Turystyczne "Wypoczynek". Swoimi propozycjami na spędzenie wolnego czasu podzielą się gospodarstwa agroturystyczne, hotele, pensjonaty. 

 

Program targów:

SOBOTA 9 kwietnia 

  • 10-17   Otwarcie stoisk targowych
  • 10.30   Oficjalna inauguracja targów 
  • 11   Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną
  • 11.30   Prof. Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK - „Kuchnia krzyżacka i średniowieczna. Inauguracja części historyczno-kulinarnej Toruńskiego Festiwalu Smaków” (I piętro, sala audytoryjna)
  • 12.15   Obiad prezydencko-rektorski
  • 14   Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia

 

NIEDZIELA 10 kwietnia

  • 10-17   Otwarcie stoisk targowych
  • 10.30    Maciej Nowicki, szef kuchni i rekonstruktor kulinarny, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, „Królewskie śniadanie. Dietetyka humoralna” (I piętro, sala audytoryjna)
  • 11.30    Bogdan Gałązka, restauracja Gothic Cafe, Malbork, „Drugie śniadanie z Wielkim Mistrzem” (I piętro, sala audytoryjna)
  • 12.45    Karol Okrasa - "Krzyżacy łamią Okrasę" (I piętro, sala audytoryjna)
  • 15    Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2016 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków 
  • 15.30   Tomasz Welter, restauracja Hanza Pałac, Rulewo, trener Kulinarnej Reprezentacji Wojska Polskiego, „Epoka migdałów. Rekonstrukcja kulinarna z czasów średniowiecza” (I piętro, sala audytoryjna)

 

Wykładom i degustacjom towarzyszyć będą przedstawienia i pokazy grupy „Kuchenne rekonstrukcje” z Wydziału Nauk Historycznych UMK.

 

Impreza zostanie zorganizowane w Centrum Targowym PARK przy Szosie Bydgoskiej (godz. 10-17).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska