MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Bitwa regionów 2024" - ostatnie dwa starcia w Kujawsko-Pomorskiem. Takie są aktualne notowania

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Migawka z festynu nad Jeziorem Rudnickim w Grudziądzu, podczas którego dobyła się "Bitwa Regionów"
Migawka z festynu nad Jeziorem Rudnickim w Grudziądzu, podczas którego dobyła się "Bitwa Regionów" Piotr Bilski
Mogileńska czarnina, kociewskie refkacze z gulaszem, gołąbki w sosie grzybowym po orzelsku – to tylko kilka potraw, które aspirują do najlepszej w Kujawsko-Pomorskiem. W najbliższy weekend jurorzy posmakują ostatnie kandydatki.

Kończy się pierwszy etap regionalny ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa regionów”. W 2024 r. w Kujawsko-Pomorskiem zgłoszono 178 potraw z udziałem przynajmniej jednego produktu regionalnego, charakterystycznego dla terenu, na którym działa koło gospodyń wiejskich.

Za nami większość bitew, zostały jeszcze dwie: 29 czerwca w ośrodku wczasowym Sitnica w powiecie rypińskim i 30 czerwca przed Gminnym Ośrodkiem Kultury w Zakrzewie w powiecie aleksandrowskim. Najlepsze potrawy z tego etapu konkursu zakwalifikują się do półfinału wojewódzkiego. Dokładny termin jeszcze nie jest znany, wiadomo że będzie to sierpień.

- Każde z zakwalifikowanych KGW zostanie o nim powiadomione – zapowiada Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, główny organizator „Bitwy regionów”.

Najlepsze potrawy w Kujawsko-Pomorskiem

  • W Bielicach (19 maja) I miejsce zajęło KGW „Lubieszczewianki” za mogileńską czarninę z kluseczkami
  • W Zarzeczewie (25 maja) wygrał Klub Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach dzięki zakręconemu jeleniowi na kapuście z bulwą wyjątkową
  • W Sicienku (15 czerwca) najlepsze było KGW w Kruszynie dzięki żeberkom wieprzowym okraszonym szpyrkami z boczkiem ze swojskiej spiżarki z marchewką
  • W Grudziądzu (22 czerwca) pierwsze miejsce zajęły kociewskie refkacze (małe ziemniaczane kluseczki) z gulaszem i zasmażaną kapustą, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich "Kruszewianki"
  • W Bysławiu (22 czerwca) wygrało KGW „Orzełek Kobitki Gospodarne Wyjątkowo - Orzelskie Dziołchy” dzięki leśnym gołąbkom w sosie grzybowym po orzelsku
  • Na zamku w Golubiu-Dobrzyniu (23 czerwca) najlepszą potrawę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywny Zakątek” z gminy Lubicz - to lubickie winne żeberka w kwiatowej odsłonie.

25 tys. zł nagrody i wyjazd na targi

Zespół, który otrzyma największą liczbę punktów podczas eliminacji wojewódzkich, zakwalifikuje się do ostatniego etapu. W wielkim finale spotka się najlepszych 16 drużyn z całego kraju.
Finał ogólnopolski odbędzie się w Warszawie na początku września. Za zajęcie I miejsca KGW otrzyma 25 tys. zł oraz wyjazd dla pięciu członków na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Za II miejsce nagroda wynosi 15 tys. zł, a za III miejsce - 10 tys. zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

STUDIO EURO 2024 ODC. 6

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska