
Zakwas na żurek jest łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu. Składniki mamy najczęściej pod ręką. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania zakwasu na wielkanocny żurek - i nie tylko.
Zakwas na żurek robi się bardzo łatwo, niewiele kosztuje, smakuje wyśmienicie i wystarczy poczekać kilka dni, żeby był gotowy. Ma też mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia. Do przygotowania zakwasu z buraków nie potrzeba drogich ani wyszukanych składników.
Jak krok po kroku zrobić zakwas na żurek? Sprawdź to teraz na kolejnych slajdach naszej galerii >>>>>

Zakwas na żurek jest gotowy po około pięciu dniach - należy go zatem przyrządzić minimum 5 dni przed Wielkanocą.

Zakwas na żurek - przepis krok po kroku
Składniki:
- szklanka mąki żytniej razowej – 120 g,
- 3 szklanki letniej i przegotowanej wody,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 12 ziaren pieprzu czarnego
- opcjonalnie kawałek skórki chleba razowego - przyspieszy kiśnięcie.
Poza produktami spożywczymi potrzebny będzie litrowy słoik, który wcześniej należy wyparzyć wrzącą wodą.

KROK 1. Mąkę wsyp do słoika i stopniowo dodawaj wody, cały czas mieszając.