
Tak przygotowany zakwas na żurek można przechowywać w zamkniętym słoiku do dwóch tygodni.

ŻUREK NA ZAKWASIE - PRZEPIS NA WIELKANOC
Liczba porcji dla 6-7 osób.
Czas przygotowania: ok 30 minut.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 500 g zakwasu na żurek,
- 300 g białej kiełbasy parzonej,
- 300 g boczku parzonego lub wędzonego,
- 6 łyżek śmietanki 30%,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie chrzan do smaku,
- jajka ugotowane na twardo.
Przygotowanie:
Zagotuj bulion w dużym garnku. Dodaj białą kiełbasę i boczek, pogotuj 10 minut. Zakwas przełóż do garnka lub naczynia, dodaj wodę i rozmieszaj. Wlej zakwas do żurku przez sitko, by pozbyć się grudek. Dodaj przyprawy i pogotuj całość jeszcze 10 minut.
Wyjmij kiełbasę i boczek na osobny talerz. Śmietankę zahartuj tzn. przelej do miseczki i dodaj do niej kilka łyżek gorącego żurku, rozmieszaj i wlej całość do garnka. Pogotuj żurek jeszcze ok. minutę. Do każdego głębokiego talerza włóż jajka, kawałki obranej ze skórki kiełbasy i boczku.Żurek podawaj z chlebem i chrzanem.
Smacznego!

ŻUREK A BARSZCZ BIAŁY - RÓŻNICE
W zależności od regionu Polski, a także tradycji rodzinnych na Wielkanoc podaje się żurek lub biały barszcz. Czym się różnią?
Żurek to zupa przygotowywana na wywarze mięsnym i na kwaśnym zakwasie z mąki żytniej. Jest ciężki, syty, ma dużo wędzonki i podawany jest m.in. z jajkiem na twardo.
Biały barszcz to zupa przygotowywana na białej kiełbasie i na zakwasie z mąki pszennej. Jest lżejszy, łagodniejszy w smaku, ma także jaśniejszy kolor.