Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych:
Czytamy tam dalej, że w wielkich miastach (powyżej 500 tys. mieszkańców) wynik jest jeszcze bardziej imponujący – 39 proc. Plany ograniczenia spożycia mięsa w święta widać było również w mniejszych miastach, a także wśród mieszkańców wsi (28 proc.).
Roślinne alternatywy na świąteczny stół
Co piąty Polak (22%) mówił, że w święta zje mniej dań i produktów rybnych. W dużych miastach (100-500 tys. mieszkańców) jest to już prawie co trzecia osoba (28%). 70% wszystkich badanych deklaruje, że zje tyle samo dań i produktów rybnych co w roku poprzednim, a 7% mówi, że zje ich więcej.
Już 18% wszystkich badanych deklarowało, że z okazji Świąt Bożego Narodzenia przygotuje roślinne alternatywy tradycyjnych potraw mięsnych, np. pierogi z soczewicą (wśród osób pomiędzy 18 a 24 rokiem życia to już prawie co trzecia osoba – 31%, ale nawet w grupie powyżej 55 lat już 14% mówi, że przygotuje wegańskie alternatywy mięsnych dań).
A może seleryba czy śledzie z boczniaków?
RoślinnieJemy zapytało też o alternatywy dań i produktów rybnych – 13% wszystkich badanych deklaruje, że przygotuje wegańskie zamienniki tradycyjnych dań, np. selerybę czy śledzie z boczniaków. Tak jak w przypadku zamienników mięsa, najwięcej chętnych na przygotowanie alternatyw dań rybnych jest w grupie wiekowej od 18 do 24 lat – już co czwarta młoda osoba (26%) planuje przygotować roślinne alternatywy dań i produktów rybnych w najbliższe święta.
Więcej o tym badaniu przeczytamy TUTAJ
