Chronią przed nowotworem, wrzodami żołądka i anemią. Mimo tego, Polacy niezbyt często zajadają się brokułami. Kiedy Brytyjczyk zjada rocznie 5 kilo tych warzyw, przeciętny Kowalski - tylko 300 gramów.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Najwięksi producenci brokułów na świecie? Stany Zjednoczone (około 47 000 ha) i Hiszpania (38-40 000 ha). Kolejne miejsca na liście zajmują Chiny, Meksyk, Japonia i Włochy. Fachowcy podkreślają, że w ostatnich latach znacznie wzrósł aerał upraw.
Jeśli chodzi o nasz kraj, Polska produkcja na poziomie 6500-7000 ha zajmuje czwarte miejsce wśród europejskich producentów. Polaków do spożywania tych warzyw zachęca kampania promocyjna „Z reguły stawiam na brokuły”. Współfinansuje ją Fundusz Promocji Owoców i Warzyw.
Niektóre warzywa trudno zjeść, ale już wypić z nich sok zdecydowanie łatwiej. Piję soki z warzyw wg. terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki jestem zadowolony, bo i wyleczyłem się nadciśnienia i mam więcej energii. Mam wrażenie jakby też ubyło mi trochę lat. Jednym słowem same zalety.
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl