Centella asiatica – tajemnicza roślina o wielkiej kosmetycznej mocy

Porady
iStock
Według starej laotańskiej legendy pewien rolnik zyskał sławę i rękę księżniczki, gdy, wzorem ciężko rannych tygrysów, wyleczył swoje rany kompresem z byliny, w której ochoczo tarzały się owe drapieżniki. Tą byliną była wąkrota azjatycka (centella asiatica) – jeden z największych kosmetycznych hitów ostatnich lat.

Okrągłe listki, drobne białe kwiaty i wielka moc. Centella asiatica, zwana także gotu kola (tygrysia trawa), od tysięcy lat jest filarem medycyny ajurwedyjskiej. Jej skuteczność w kojeniu podrażnień sprawiła, że współcześnie stała się cennym surowcem kosmetycznym. Stymuluje procesy naprawcze skóry, dzięki czemu koi stany zapalne. Zwiększa w skórze ilość kolagenu i kwasu hialuronowego, działa antybakteryjnie, wzmacnia naczynia krwionośne. Liście i korzenie wąkroty azjatyckiej to bowiem bogate źródło cennych substancji, m.in. magnezu, aminokwasów, fitosteroli, flawonoidów czy witamin (głównie A, C, E i K). Jednak dopiero odkrycie kilkanaście lat temu dwóch absolutnie wyjątkowych pozyskiwanych z tej rośliny substancji ugruntowało pozycję wąkroty azjatyckiej w świecie kosmetycznym. Tymi substancjami są madekasozyd i azjatykozyd.

Regenerujący sekret wąkroty azjatyckiej

W 2003 roku świat biotechnologii poznał pozyskiwany z korzeni i liści wąkroty azjatyckie i wyróżniający się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi madekasozyd. Dodatkowo stymuluje on fibroblasty do wzmożonej produkcji kolagenu, co znacznie przyspiesza proces regeneracji uszkodzeń naskórka. To właśnie dlatego kosmetyki i preparaty na bazie centella asiatica nie mają sobie równych w łagodzeniu podrażnień, stanów zapalnych oraz skutków kontaktu ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Kojąco-regenerujące działanie madekasozydu wzmacnia azjatykozyd. Nie tylko przyspiesza naturalne procesy naprawcze. Działa antybakteryjnie, przeciwobrzękowo oraz stymuluje proces bliznowacenia, dzięki czemu znacznie ułatwia walkę z bliznami czy rozstępami.

Kiedy warto sięgnąć po kosmetyki z centella asiatica?

Wąkrota azjatycka na podrażnienia

Dla ludzkiej skóry zawarte w wąkrocie azjatyckiej madekasozyd oraz azjatykozyd są równie kojącym kompresem jak dla rannych tygrysów z laotańskiej legendy. Przeciwzapalne i łagodzące właściwości tej niepozornej byliny docenią zwłaszcza posiadaczki skóry podrażnionej i nadreaktywnej. Słowem: wrażliwej. Centella asiatica przyspiesza naturalną regenerację uszkodzonego naskórka, który w krótkim czasie odzyskuje zdrowy i piękny wygląd. Przy częstym kontakcie z detergentami, odczynnikami chemicznymi lub środkami dezynfekującymi na bazie alkoholu regularne stosowanie kosmetyków zawierających centella asiatica pozwoli nieco zmniejszyć skutki ekspozycji na te drażniące substancje.

Wąkrota azjatycka na trądzik

Azjatykozyd świetnie radzi sobie w łagodzeniu stanów zapalnych o podłożu trądzikowym. Wykazuje bardzo dobre działanie antybakteryjne, dzięki czemu nie tylko łagodzi przebieg trądziku, ale także walczy z jego główną przyczyną. Centella asiatica stymuluje naturalny proces bliznowacenia, przez co zmniejsza ryzyko niepożądanych pamiątek po wypryskach w postaci blizn oraz trudnych do usunięcia przebarwień.

Wąkrota azjatycka a pielęgnacja anti aging

Wąkrota azjatycka sprawdza się w pielęgnacji anti aging. Przyspieszona regeneracja uszkodzonego naskórka jest rezultatem wzmożonej produkcji kolagenu. Skóra staje się wyraźnie gładsza, bardziej elastyczna i sprężysta. Zmarszczki są mniej widoczne. Przeciwobrzękowe działanie wąkroty azjatyckiej warto wykorzystać także w prewencji obrzęków oraz cieni pod oczami. Jak wykazało jedno z licznych badań, które poświęcono tej bylinie, satysfakcjonujące efekty przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe daje połączenie ekstraktu z centella asiatica z witaminą C. Warto więc szukać kosmetyków, które zawierają w składzie te substancje aktywne.

Wąkrota azjatycka na rozstępy i blizny

Wąkrota azjatycka przyda się także w walce z rozstępami. Wyodrębnione z jej liści i korzeni madekasozyd oraz azjatykozyd korzystnie wpływają na wszystkie fazy gojenia się ran i podrażnień, w tym na proces ziarninowania i bliznowacenia. W rezultacie nieco wygładzają blizny oraz ułatwiają szybsze przejście do fazy zanikania rozstępów.

Wąkrota azjatycka na cellulit

Preparaty antycellulitowe z wąkrotą azjatycką mogą być przełomowe, zwłaszcza dla osób, które przez wiele lat były skazane na porażkę w walce z pomarańczową skórką. Przerośnięte komórki tkanki tłuszczowej (główna przyczyna cellulitu) powodują obrzęki oraz rozszerzają naczynia krwionośne, które potęgują estetyczny defekt na skórze. Wąkrota azjatycka znacznie usprawnia przepływ krwi i limfy, dzięki czemu zmniejsza obrzęki i tym samym widoczność cellulitu. Wzmacnia także kruche naczynka, zapobiegając powstawaniu pajączków. Dodatkowo zwiększa stopnia sprężystości i elastyczności skóry, dzięki czemu zmniejsza się widoczność grudek i nierówności.

Wąkrota azjatycka to -przynajmniej na pierwszy rzut oka - dosyć pospolita bylina. Drzemie w niej wielka kosmetyczna moc, dlatego warto, wzorem tygrysów z legendy, przekonać się o tym na własnej skórze.

Jakie błędy najczęściej popełniamy nosząc maseczki?

Wideo

Materiał oryginalny: Centella asiatica – tajemnicza roślina o wielkiej kosmetycznej mocy - Gazeta Lubuska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3