Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ceny cukru 2011. W kujawsko-pomorskich sklepach to jest już ponad 4 zł za kilogram!

(D-KA), (LT), Fot. Andrzej Muszyński
Ceny cukru 2011. Biją rekordy!
Ceny cukru 2011. Biją rekordy!
Ceny cukru 2011. W kujawsko-pomorskich sklepach to jest już ponad 4 zł za kilogram! - Ze wszystkich produktów spożywczych on podrożał najbardziej! - twierdzi Elżbieta Ciechorska, właścicielka sklepu spożywczego Friko w Toruniu.

 - Na pewno zrobiłabym jakieś zapasy cukru, gdybym tylko wiedziała, że aż tak podrożeje - mówi Anna Krajewska, emerytka z Koronowa. - Niedawno kilogram kosztował poniżej 3 zł, a teraz to jest o złotówkę więcej. Trzeba będzie przestać słodzić herbatę, będzie i zdrowiej, i oczywiście taniej!

Czytaj też: Droga żywność. Od lutego płacimy o 40 groszy więcej za bochenek chleba (lista produktów i cen)

Ceny cukru 2011. W Londynie żądają 720 dolarów za tonę

Ceny szaleją. - Za tonę surowego cukru na londyńskiej giełdzie należy zapłacić około 720 dolarów - informuje Marek Dereziński, członek zarządu Krajowej Spółki Cukrowej, która jest największym producentem tego towaru w Polsce. - Rok temu było to 550 dolarów za tonę.

Powodem ostatnich podwyżek są informacje o szkodach, które cyklon wyrządził w Australii. A ten kraj jest dużym eksporterem cukru. Do tego doszły powodzie w wielu częściach świata, niestabilne ceny ropy. - Ale czy złych informacji było aż tyle? - zastanawia się Dereziński. - Co prawda w ostatnim roku plony buraków cukrowych w Europie były niższe, ale obawiam się, że za wysokimi podwyżkami stoją też spekulanci.

Ceny cukru 2011. Czy to koniec podwyżek?

- W ostatnim czasie branża rolno-spożywcza jest zagadką i trudno przewidzieć zachowanie rynku - odpowiada Dereziński.

Tymczasem nawet stawki hurtowe zbliżają się do poziomu 4 zł za kilogram cukru.

- Jeszcze w zeszłym tygodniu mieliśmy go w sprzedaży w cenie 3,29 zł za kilogram, teraz kosztuje 3,89 zł, to spory skok - komentuje Ryszard Głowicki z inowrocławskiej hurtowni spożywczej Astra. - Na pewno to nie jest koniec podwyżek.

Podobnie mówi Marta Leszczyńska, fakturzystka z chojnickiej hurtowni Resler: - Dawno nie widzieliśmy takiego cenowego szaleństwa. Jestem przekonana, że może być jeszcze tylko jeszcze drożej. Wtygodniu klienci płacili 3,36 zł za kilogram cukru, dziś już 3,95 zł. Aż strach pomyśleć, co będzie za kilka dni.

Stawki hurtowe są wyższe, więc i w detalu trzeba płacić więcej. Kilogram cukru kosztuje od 4 do 4,50 zł.

To jest już więcej niż 4 zł za kilogram

- Klienci już od dawna skarżą się, że w sklepach spożywczych jest bardzo drogo, ale cukier bije wszelkie rekordy - uważa Elżbieta Ciechorska, właścicielka sklepu spożywczego Friko w Toruniu. Także tutaj kosztuje już więcej niż 4 zł za kilogram, zależy od dnia i hurtowni, w której był kupiony.

- Staramy się wybierać tańsze hurtownie - dodaje Bożena Gaundyn, właścicielka sklepu spożywczego Ada w Bydgoszczy. - Dziś mamy kilogram za 4,10 zł. Oczywiście warto kupić więcej cukru, ale czy klienci są tym zainteresowani? Żyją na bieżąco, nie mają pieniędzy na zapasy.

Czytaj też: Żywność drożeje. Zobacz, które produkty są o prawie 100 proc. droższe niż przed rokiem!  

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska