- Zauważyłam, że po ostatniej aferze z cukrem był spokój, ale tylko do końca zeszłego roku - wspomina Lucyna Żurawska, właścicielka sklepu spożywczegow Łasinie (powiat Grudziądz).
Czytaj też: Ceny cukru 2011. Ciągle są rekordowe. Cukier jest najdroższy od 20 lat__
Ceny cukru 2012. Rok temu ludzie wpadli w panikę
Przypomnijmy, dokładnie rok temu cena cukru była najwyższa od 20 lat, kilogram kosztował prawie 6 zł. Ludzie wpadli w panikę, niektórzy kupowali nawet po kilkadziesiąt kilogramów.
- Od stycznia tego roku, podstępnie, z każdym tygodniem drożeje o parę groszy na kilogramie. To już jest ponad 4,5 zł. Było tak i w lutym, gdy kupowałam nowy towar, i w marcu! Trudno się dziwić, że coraz więcej klientów pyta o słodziki. Bardziej opłaca się kupić opakowanie ze 120 tabletkami za niecałe 5 zł, i przynajmniej na dłużej wystarczy! Oczywiście są i takie panie, które pieką ciasto, więc kupują cukier. Domowe wypieki, mimo drogiego cukru, i tak są tańsze od gotowych - dodaje pani Lucyna.
Drobne, aczkolwiek częste podwyżki cukru, dostrzegł również Robert Łuszczewski, współwłaściciel Delikatesów 2000 w Kruszwicy. - Mój brat, który dowozi towar (delikatesy to wspólny biznes - red.), twierdzi również, że ceny cukru podlegają większym wahaniom niż innych produktów, raz jest dużo więcej, później nagle dużo mniej.
- Tylko nie kolejne podwyżki, gdy sobie przypomnę ubiegłoroczne szaleństwo, ludzie robili zapasy, nie chcę tego znowu przeżywać! - komentuje Wiesława Bobala, ekspedientka w sklepie Społem w Bydgoszczy. - Będzie kolejna afera?
Cena cukru podatna na spekulacje
Afery raczej nie będzie, jednak - jak podkreśla dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - cukier jest produktem spożywczym najbardziej podatnym na spekulacje.
- Jego cena zależy między innymi od tego, co dzieje się na giełdach i na rynku paliw, więc jest dynamiczna. Jednak nie sądzę, by w najbliższym czasie cukier jakoś gwałtownie podrożał, co oczywiście nie znaczy, że wcale.
Tymczasem, jak wynika z badań IEiGŻ, ze względu na coraz wyższe ceny, spożycie cukru w polskich gospodarstwach domowych spadło o 10 proc. Ponadto Unia Europejska bojąc się o nadprodukcję wprowadziła ostre limity ograniczające jego wytwarzanie i w ten sposób kontroluje ceny tak, by cukier nie był za tani. Efekt? Jest drogi w całej UE. Do końca 2015 roku nasze cukrownie mogą wyprodukować tylko 1,4 mln ton cukru. Limity mogą być przedłużone do 2020 roku, o co stara się Ministerstwo Rolnictwa.
Czytaj też: Ceny cukru w sklepach. Kilogram kosztuje ponad 5 zł, klienci kupują po 100 kilogramów
