Szacowana produkcja cukru w tym roku może wynieśc ok. 1350 tys.ton. We wrześniu i październiku, czyli pierwszych miesiacach obecnej kampanii wyprodukowano 430 tys. ton. To o 40% mniej, niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Na poczet produkcji kwotowej 2015/2016 zaliczono jednak 321 ton. cukru pozakwotowego z poprzedniej kampanii , więc o tę liczbę należy powiększyć produkcję,
Tendencja wzrostowa cen cukru trwa. Wpływa na to mniejsza produkcja w tym sezonie i wzrost cen na światowym rynku. W handlu detalicznym średnia cena wyniosła 2,43 zł/kg i była o 1,6% wyższa niż przed miesiącem oraz o 11% wyższa niż przed rokiem, odnotowuje Piotr Szajner w najnowszym raporcie Rynek Rolny Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jeszcze większy niż wspomniany już spadek spożycia cukru w rodzinach rolnicych, dotyczy rodzin emerytów i rencistów - o 11%, z czego wynika spożycie w trakcie miesiaca 1,28 kg/osobę. "W gospodarstwach domowych pracowników spożycie spadło o 9,4% do 0,87 kg/osobę, a w rodzinach osób utrzymujących się z pracy na własny rachunek o 11% do 0,73 kg/osobę", podaje "Rynek Rolny".
Na światowym rynku cukru jest mniej, dlatego w listopadzie "utrwaliła się rozpoczęta we wrześniu wzrostowa tendencja cen".
Źródło: Rynek Rolny, IERiGŻ