5 z 8
Magda Gessler uważa, że Polacy nie potrafią przyrządzać...
fot. Pixabay

Karp wigilijny Magdy Gessler

Magda Gessler uważa, że Polacy nie potrafią przyrządzać wigilijnego karpia. Poznajcie sprawdzony przepis na karpia wigilijnego Magdy Gessler.

karp
klarowane masło - 1 kg
jajko - 4
mąka - 2 szklanki
bułka tarta - 2 szklanki
sól
Karpia pokroić w dzwonka, nasolić i odstawić co najmniej na pół godziny do lodówki a najlepiej na całą noc. Jajka rozbełtać. Masło klarowane rozgrzać w głębokiej patelni. Dzwonka karpia panierować bardzo dokładnie najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Wkładać porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na złoto, raz odwracając w trakcie smażenia.

6 z 8
Ania Starmach jest zdania, że karp wigilijny jest...
fot. Pixabay

Karp wigilijny smażony - tradycyjny przepis Ani Starmach

Ania Starmach jest zdania, że karp wigilijny jest obowiązkowy na świątecznym stole. Karp według przepisu Ani Starmach jest równie smaczny na ciepło, jak i na zimno. Jaki jest przepis na karpia wigilijnego Ani Starmach?

1 karp o wadze 1,5 – 5 kg (lub już gotowe dzwonka)
1 cytryna
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek mąki
olej roślinny do smażenia
sól, pieprz
Karpia pokroić w dzwonka. Rybę skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz, ostawić na godzinę do lodówki. Mąkę wymieszać z bułką tarta. Kawałki karpia obtaczać z mące z bułką i smażyć na rozgrzanym oleju około 5-6 minut z każdej strony. Rybę osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

7 z 8
Świetną alternatywą dla wigilijnego karpia smażonego jest...
fot. Pixabay

Karp w galarecie - przepis

Świetną alternatywą dla wigilijnego karpia smażonego jest karp w galarecie. Jego wykonanie jest nieco bardziej czasochłonne, jednak karp w galarecie według tego przepisu z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.

Karp w galarecie - składniki

1 karp około 1,5 kg
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałeczek selera
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki żelatyny
sól i zmielony pieprz
sok z cytryny
Karpia dokładnie oczyścić, osuszyć i pokroić w poprzek na około 4 cm dzwonka, lekko posolić. Do płaskiego rondla włożyć obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera. Dodać liście laurowe, ziele, po szczypcie soli i pieprzu. Zalać 2 litrami wody i gotować około 20 minut. Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. Wyjąć ją z wywaru, lekko ostudzić, usunąć ości. Wywar przecedzić i odparować do 1 litra. Doprawić do smaku.

Żelatynę namoczyć w kubeczku w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a po jej rozpuszczeniu dodać do ciepłego wywaru, wymieszać. Dodać sok z cytryny (około 2 łyżeczki lub do smaku), wystudzić.

Na półmisek wylać około 1/3 ilości wywaru, wstawić do lodówki. Po zastygnięciu wywaru ułożyć karpia, następnie wylać kolejną porcję wywaru (około 1/3), schłodzić do zastygnięcia. Ozdobić groszkiem, rodzynkami i pokrojoną na plasterki marchewką oraz natką pietruszki. Delikatnie pokryć resztą wywaru i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Poświęcenie odnowionej figurki w Aleksandrowie Kujawskim. Zdjęcia

Poświęcenie odnowionej figurki w Aleksandrowie Kujawskim. Zdjęcia

Śmierć pieszego na Szosie Bydgoskiej. Są zarzuty dla 24-letniego kierowcy Michała O.

Śmierć pieszego na Szosie Bydgoskiej. Są zarzuty dla 24-letniego kierowcy Michała O.

Polecamy

Poświęcenie odnowionej figurki w Aleksandrowie Kujawskim. Zdjęcia

Poświęcenie odnowionej figurki w Aleksandrowie Kujawskim. Zdjęcia

Odsłonięto murale na elewacji Szkoły Podstawowej nr 20 w Grudziądzu

Odsłonięto murale na elewacji Szkoły Podstawowej nr 20 w Grudziądzu

Śmierć pieszego na Szosie Bydgoskiej. Są zarzuty dla 24-letniego kierowcy Michała O.

Śmierć pieszego na Szosie Bydgoskiej. Są zarzuty dla 24-letniego kierowcy Michała O.