Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ceny masła 2016. Szaleją! Dlaczego jest tak drogie?

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
Fot. Krzysztof Szymczak
Smarowanie już dawno nie było tak drogie. Dziwią się sprzedawcy, klienci, a nawet Polacy mieszkający w Wielkiej Brytanii.

Z każdą kolejną fakturą ceny za zamówiony przeze mnie nabiał są wyższe - skarży się pani Ewa, ekspedientka w sklepie spożywczym na bydgoskim Górzyskowie. - Drożeje z dnia na dzień, a najbardziej masło. Blisko 5 zł za kostkę to przesada! Klienci narzekają i trudno im się dziwić.

Spekulacja
To, ile w Polsce kosztuje teraz masło wprawia w zdumienie również Polaków za granicą, o czym może świadczyć wpis "Adama" na forum naszej Strefy Biznesu: "Mieszkam w Londynie, w drugim sektorze. Duże masło, większe niż w Polsce, kosztuje 90 pensów, czyli 4,5 zł. Zastanawia mnie, jak działa wolny rynek, skoro w kraju, w którym ceny lokali oraz pensje są horrendalnie wyższe, za produkt pierwszej potrzeby trzeba zapłacić mniej lub podobnie. Czyż to nie dziwne?"

Ceny żywności 2016. Zima przyniesie podwyżki cen. Czego?

Bardzo dziwne, a jednak. - Rekordowo drogie masło to pokłosie spekulacji - uważa Mariusz Falgowski, prezes Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku. - Na początku lata kilogram produktu w bloku kosztował niecałe 10 zł, a teraz to jest ok. 20 zł, czyli prawie o 100 procent więcej. Kilka światowych firm wykupiło dużo produktu z rynku, by spowodować jego pozorny brak i teraz stopniowo wypuszczają do sklepów. Nadzieja tylko w tym, że w pewnym momencie rynek nasyci się i masło będzie tańsze. Tymczasem więcej, z tego samego powodu, trzeba płacić także za mleko w proszku, żółte sery i twaróg.

Słowa prezesa Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku, a także bydgoskiej ekspedientki, potwierdzają liczby.

Z informacji Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy wynika, że, począwszy od stycznia, masło kosztuje coraz więcej. I tak np. w lipcu to było średnio 4,01 zł za kostkę (200 g, 82 proc. tłuszczu), a we wrześniu już 4,28 zł (nie ma jeszcze regionalnych danych za październik, ale na pewno cena wzrośnie). W lipcu ser dojrzewający kosztował u nas 19,2 zł (kg), we wrześniu - 19,48 zł, mleko (1 litr, 2-2,5 proc. tłuszczu) podrożało w tym czasie z 2,26 zł do 2,31 zł, mleko (1 litr, 3-3,5 proc.) - z 2,68 zł w czerwcu do 2,73 zł we wrześniu. Więcej płacimy również np. za mąkę pszenną (l kg, lipiec: 2,38 zł, wrzesień: 2,40 zł), ryż (3,75 zł do 3,85 zł) i cukier (2,74 zł do 3,04 zł).

Koniec deflacji
O ile nie ma jeszcze regionalnych danych GUS za październik, są za to ogólnopolskie. Nie napawają optymizmem. Wynika z nich bowiem, że ceny żywności wzrosły w nim (w porównaniu do września) o 0,5 proc. Najbardziej podrożały tłuszcze zwierzęce (o 5,3 proc.), głównie w wyniku wzrostu cen masła (o 5,7 proc.). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa (o 3,9 proc.), cukier (o 1,4 proc.) oraz artykuły w grupie "mleko, sery, jaja" (przeciętnie o 0,8 proc., w tym sery i twarogi - o 1,1 proc., mleko - o 0,7 proc., jogurty, śmietany, napoje i desery mleczne - o 0,5 proc., jaja - o 0,3 proc.). Droższe niż we wrześniu były też makarony i produkty makaronowe (o 0,7 proc.), ryby i owoce morza (o 0,6 proc.), pieczywo (o 0,3 proc.) oraz mąka (o 0,2 proc.).

Podwyżki cen żywności mogą, wraz z nadejściem zimy, nabrać jeszcze większego tempa, gdyż mamy do czynienia z końcem deflacji, czyli długotrwałego spadku przeciętnego poziomu cen, co w praktyce oznacza, że już za te same pieniądze nie można kupić więcej towarów i usług.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska