Zaczynamy od tygodniowego raportu KOWR, z którego wynika, od 9 do marca 2020 r. żywiec wołowy kupowano przeciętnie w kraju po 6,10 zł/kg. To o 3% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Cena bydła rzeźnego była o 5% niższa niż przed rokiem. Raport z kolejnego tygodnia (16-22.03) pokazuje, że cena zakupu żywca wołowego przeciętnie wyniosła 5,97 zł/kg, czyli kolejny spadek: o 2% niż tydzień wcześniej, o 6% niższa niż w analogicznym tygodniu lutego 2020, o 7% tańszy niż przed rokiem.
Notowania Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego 20-29.03.2020 (zł/kg)
Byki
- kl. 1 - 6,50 - 7,00
- kl. 2 - 6 - 6,30
- kl. E - 7,00 (1 zakład skupujący ujęty w zestawieniu)
- kl. O - 11,30 - 12,00
- kl. R - 10,90 - 12,30
Krowy
- kl. 1 - 5,00
- kl. 2 - 4,50 - 5,00
- kl. O - 10,70
- kl. R - 11,20
Jałówki
- kl. 1 - 6 - 6,80
- kl. 2 - 5,60 - 6,30
- kl. O - 11,70 - 12,10
- kl. R - 12,40 - 12,70
Notowania Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (1-22.03)
Krowy - zł/kg
- kl. 1 - 5 zł
- kl. 2 - 5,30 (dane 2 zakładów skupujących)
- kl. O - 11 zł (dane 1 zakładu)
- kl. R - 15,50 (dane 1 zakładu)
Byki - zł/kg
- kl. 1 - 6,84
- kl. 2 - 6,33
- kl. O - 12,02
- kl. R - 12,23
Jałówki - zł/kg
- kl. 1 - 7,09
- kl. 2 - 6,30
- kl. O - 12,26
- kl. R - 12,90
Ceny zbytu - średnio w Polsce. Miedzy 9 i 15 marca w zakładach mięsnych cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z buhajków do 2 lat wynosiła średnio 12,72 zł/kg (o 5 gr/kg niższa niż na początku marca i niż przed miesiącem). W porównaniu z analogicznym okresem 2019 r. ćwierci wołowe były o 2,5% tańsze, podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Streszczenie stanowiska Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego - sytuacja w obliczu koronawirusa
- Nasilają się sygnały o problemach z eksportem polskiej wołowiny szczególnie do Włoch i Hiszpanii. Mają one związek z trudnościami w transporcie w te regiony UE, w których epidemia nasila się.
- Jeśli kryzys będzie się pogłębiał, to w krótkim czasie niezbędne będą interwencje na rynku wołowiny. Pożądane byłoby również otwarcie rynku tureckiego na eksport żywca wołowego i otwarcie rynku chińskiego dla polskiej wołowiny, aby ułatwić wysyłki nadwyżek poza UE.
- Istnieją poważne obawy producentów co stanie się ze zwierzętami jeżeli rolnik, jego rodzina i pracownicy trafią na kwarantannę. Pozostawienie bydła bez opieki zagrozi ich dobrostanowi. Wielu rolników obawia się, że pozostawione bez opieki zwierzęta trafią do rzeźni lub utylizacji.
Źródło: Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, KPODR, KOWR
