Ceny żywności w kwietniu 2018: co miesiąc analitycy z banku BGŻ BNP Paribas, BZ WBK, Credit Agricole, PKO BP i Alior Banku przygotowują dla „Rzeczpospolitej" prognozy cen podstawowych surowców rolnych.
Wynika z nich, że najbardziej potanieją jajka: w ciągu najbliższego kwartału ich cena ma spaść średnio o 21 proc.
Ceny mleka i jaj:
Ceny mleka pod koniec kwietnia mają zmaleć o 4,5 proc., a na koniec czerwca aż o 8,3 proc.
W tm samym czasie jaja potanieją o 16,9 proc. i o 21,4 proc. ale ceny trzody chlewnej pod koniec kwietnia podskoczą o 3,8 proc., a pod koniec czerwca o 8,9.
Cena cukru w kwietniu 2018
A cukier? Przed Wielkanocą pisaliśmy, że potanieje. Wiąże się to z uwolnieniem tego rynku, co nastąpiło wraz z początkiem października 2017. Do tej pory na terenie Unii Europejskiej obowiązywały limity. Teraz produkcja buraków cukrowych na jej terenie rośnie.
Zestawienie „Rzeczpospolitej" to potwierdza: cena cukru pod koniec kwietnia mają zmaleć o 2,7 proc., a na koniec czerwca o 3,9 proc.
Przed Wielkanocą pisaliśmy, że za organizację świąt zapłacimy więcej niż rok temu, bo też święta to zawsze okazja do podwyższenia cen najpopularniejszych towarów.
– Sprzedawcy wykorzystują okresy wzmożonego popytu. Dla nich to prawdziwe „żniwa” – mówił prof. Wiesław Ciechomski z Katedry Handlu i Marketingu Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
CZYTAJ:
Ceny żywności. Co podrożeje w 2018 roku? Za co zapłacimy więcej a za co mniej?
Pisaliśmy też, że zaraz po świętach możemy się także spodziewać obniżki cen żywności. Wszystko dlatego, że sprzedawcy zapewne przygotują promocje, żeby nie ponieść strat na produktach o krótkim terminie przydatności. Jednak takie promocje nie dorównają raczej, tym znanym ze sklepów odzieżowych i innych, w których kupujemy prezenty.
Wielkanoc 2018: Ceny już są wyższe niż rok temu, a jeszcze wzrosną
No, ale mięso tanie nie będzie. Jednak białko to nie tylko drób, wołowina czy wieprzowina. Innym jego doskonałym źródłem są właśnie jajka. Gdy produkty pochodzenia zwierzęcego nie wystarczą, warto sięgnąć po strączki. Do alternatywnych źródeł białka należą także sery, twarogi, jogurty, mleko. Zobaczcie film:
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
TYDZIEŃ Magazyn informacyjny reporterów Dziennika Zachodniego