Chojnice. Na stołach były jaja, baby i mięsa

Anna Klaman
Panie ze Sławęcina za karkówkę w miodzie dostały drugie miejsce. Na zdjęciu: Barbara Czapiewska, Barbara Oleksiak i Janina Sikora
Panie ze Sławęcina za karkówkę w miodzie dostały drugie miejsce. Na zdjęciu: Barbara Czapiewska, Barbara Oleksiak i Janina Sikora
Wczoraj w Chojnickim Domu Kultury na jarmarku wielkanocnym gości nie brakowało. Panie zakasały rękawy, więc ślinka ciekła niejednemu.

Impreza miała charakter konkursu w kategoriach: "Najpiękniejszy wystrój stołu wielkanocnego“ oraz "Najsmaczniejsza potrawa wielkanocna“. Jakie potrawy panie przygotowały? Koło gospodyń wiejskich postawiło na roladki faszerowane suszonymi pomidorami i pasty. Kuszący był tort żurawinowy.

Głównym daniem pań ze Sławęcina była karkówka w miodzie. A co będą miały w domu na święta? Podstawą jest żur, bo smakuje wszystkim - wnukom i dziadkom. - Zakwas mamy nastawiony - śmieją się gospodynie. - Święta na pewno będą smaczne.

Na stole z Pawłowa były przepiękne dekoracje z origami. - Potrafimy je robić, bo miałyśmy kurs - mówi Daniela Dryga. - Specjalistką od wyjątkowych ozdób jest Dana Śliwińska.
Pani Daniela przyrządziła roladę z trzech rodzajów mięsa: karkówki, polędwicy, filetu drobiowego i mielonego wieprzowego. Serwuje ją z sosem chrzanowo-żurawinowym.

"Kłodawianki“ postanowiły do konkursu wystawić danie, które rzadko pojawia się na naszych stołach - czyli pasztet z królika. Przygotowała go Janina Gakan. - To u mnie w domu częste danie - mówi. - Mamy króliki, więc nie mamy kłopotów z kupnem mięsa. Nie jest trudne w sporządzeniu, choć oczywiście trzeba zacząć od sprawienia królika. Później jest już łatwiej. Mięso trzeba po prostu zmielić z boczkiem, warzywami, cebulą, czosnkiem, majerankiem i pieprzem, a potem upiec.

Kto wygrał? Za najlepszą potrawę uznano kaczkę w gruszkach z czerwoną kapustą z Zalesia. Drugie miejsce zajął Sławęcin (karkówka w miodzie), a trzecie WTZ Brusy (kurczak ze złota). Za najlepszy stół uznano Stowarzyszenie "Kłodawianki“, drugie miejsce przyznano Lichnowom, a trzecie Łężankom.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie