
Czy pasze podawane zwierzętom hodowlanym też są kontrolowane?
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy wyjaśnia: - Inspekcja weterynaryjna kontroluje pasze na każdym etapie ich występowania tj. w produkcji, obrocie i stosowaniu w gospodarstwach. Kontrolowana jest dokumentacja towarzysząca, sposób produkcji, przechowywania, transportu. Rocznie w województwie pobiera się ok. 1300 próbek pasz do badań. Wyników niezgodnych mamy ok. 15. W większości są to niezgodne ilości składników typu makro i mikroelementy, w stosunku do deklaracji producenta. Badamy też wodę na zawartość antybiotyków – ok 500 próbek rocznie. Wyników dodatnich mamy ok. 5 i są to pozostałości po leczeniu i brak czyszczenia linii do pojenia, po okresie podawania leków.

Czy inspektorzy weterynarii kontrolują także mięso w ubojniach, czy robią to tylko lekarze prywatnej praktyki?
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy wyjaśnia:- Nadzór nad ubojem i rozbiorem mięsa w zakładach sprawują urzędowi lekarze weterynarii wyznaczeni przez powiatowego lekarza weterynarii zgodnie z art. 16 Ustawy z dnia 28 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej. Ponadto każda ubojnia, zakład rozbioru czy podmiot produkujący wyroby pochodzenia zwierzęcego i wprowadzający je do obrotu, znajduje się pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii. Powiatowi lekarze weterynarii przynajmniej raz w roku przeprowadzają analizę ryzyka każdego zatwierdzonego podmiotu i na jej podstawie planują zakres oraz ilość kontroli w danym podmiocie. Ponadto, w ramach nadzoru nad podmiotami PLW przeprowadzają niedyskryminujące kontrole przesyłek mięsa wieprzowego pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

Czy mięso sprowadzane spoza Polski jest badane w naszym kraju?
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy wyjaśnia: " TAK. Każdy zakład ustala corocznie harmonogram badań własnych, w którym w zależności od zagrożeń definiuje kierunki oraz ilość badań. Ponadto w ramach krajowego programu badań kontrolnych obecności substancji niedozwolonych oraz pozostałości chemicznych, biologicznych i produktów leczniczych u zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego, zarówno powiatowi jak i graniczni lekarze weterynarii pobierają próbki żywności spoza Polski. Na terenie każdego województwa należy pobrać minimum 10 próbek przywożonych produktów pochodzenia zwierzęcego z pozostałych państw członkowskich Unii Europejskiej, których miejscem przeznaczenia jest powiat w danym województwie.(...)"