Święta w większości polskich domów to stoły zastawione jedzeniem. Tak też jest i na Wielkanoc, kiedy przygotowujemy albo kupujemy tradycyjne potrawy dla tego okresu.
Potrawy na Wielkanoc - jajko w roli głównej: do koszyka, żurku, farszu
Sporo dań powstaje z udziałem jajek, bo jajko jest symbolem życia, zmartwychwstania. Jajka trafiają do koszyczków wielkanocnych, są spożywane na śniadanie wielkanocne, dodajemy je do żurku czy są faszerowane np. pieczarkami. W dalszej części materiału wymieniamy kilka specjałów, które sprawdzą się na wielkanocnym stole, a pochodzą z Kujawsko-Pomorskiej Listy Produktów Tradycyjnych.
Ciasta na Wielkanoc - babka i mazurek w wielu wydaniach
Lista propozycji ciast na święta wielkanocne w tradycyjnym wydaniu:
- babka budyniowa o smaku waniliowym
- babka cytrynowa
- babka łaciata
- babka drożdżowa
- babka jogurtowa
- babka kakaowa z czekoladową polewą
- babka marmurkowa
- chlebek wielkanocny
- mazurek czekoladowy
- mazurek kajmakowy
- mazurek chałwowy
- mazurek makowy
- pascha wielkanocna
- sernik krakowski
- sernik wiedeński
- sernik z brzoskwiniami
Potrawy na Wielkanoc. Co podać na śniadanie, obiad, kolację?
- jajko na twardo
- jajka faszerowane pieczarkami i/lub szynką/tuńczykiem
- pieczeń rzymska, czyli mięso mielone pieczone z keksówce z jajkiem w środku
- biała kiełbasa pieczona w kapuście
- schab pieczony z brzoskwinią lub śliwką
- pasztet z kurczaka
- żurek wielkanocny
Niezależnie od tego, jakie mamy święta, w polskich domach pojawia się bigos, sałatka warzywka czy śledzie.

Potrawy wielkanocne tradycyjne dla Kujawsko-Pomorskiego
Sięgamy po propozycje dań z kujawsko-pomorskiej części ministerialnej Listy Produktów Tradycyjnych. Znajdziemy na niej zarówno coś na słodko, jak i dania wytrawne. Oto specjały z regionu:
- szyja gęsia nadziewana m.in. wątróbką gęsią. "Na terenie obecnego województwa kujawsko-pomorskiego przygotowywano je głównie z okazji najważniejszych świąt lub ważnych uroczystości rodzinnych, a w bogatszych domach także w niedziele";
- kajmak - stał się niezbędnym elementem słodkiej kuchni, dekoracją mazurków wielkanocnych czy masą do dekoracji innych ciast;
- kujawiok – wielkanocna baba drożdżowa ;
- mazurek orzechowy;
- fałszywy zając - to pieczeń przygotowana z mięsa mielonego, najlepiej karkówki z dodatkiem przypraw oraz ugotowanych na twardo jajek;
- kaczka po kujawsku - nadzienie: wątróbka z tej kaczki, skórka z szyjki, czerstwa bułka, trochę wody, garść drobno pokrojonej natki pietruszki, drobniutko posiekana cebula, sól i pieprz;
- żur kujawski - podawano go dawniej na śniadanie z kartoflami lub chlebem. "Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką cieńszą żytnią, czyli pytlową".

