
Makowiec japoński
Składniki: 500 g maku mielonego, 1 litr mleka, 200 g masła lub margaryny, 7 - 9 jaj, 400 g cukru pudru, 5 łyżek kaszy manny, 600 g jabłek np. reneta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ok. 200 g bakalii (np. po 50 g skórki, moreli, śliwek i rodzynek), 1 łyżka miodu, kilka kropli aromatu migdałowego, tabliczka czekolady
Wykonanie: mak wsypujemy do dużego garnka, zalewamy mlekiem, przykrywamy i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez ok. 25 - 30 minut często mieszając. Studzimy. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie po 1 łyżce maku i kaszy manny, dodajemy obrane i starte na wiórki jabłka, proszek do pieczenia, drobno posiekane bakalie, miód i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy je do masy makowej. Mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez ok. 50 minut. Po przestudzeniu polewamy roztopioną czekoladą

Babka cytrynowa
Składniki: 250 g masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka i sok z cytryny; na lukier - 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1-2 łyżki gorącej wody
Wykonanie: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy masło i cukier, dodajemy po 1 jajku. Ubijamy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo suche składniki. Dodajemy sok z cytryny i skórkę. Przelewamy ciasto do keksówki. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez ok 40-50 minut. Robimy polewę - łączymy ze sobą wszystkie składniki.

Mazurek
Składniki: na ciasto - 400 g mąki pszennej np. typ. 500, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %, 2 żółtka jajek; ponadto - 1 puszka kajmaku, mały słoik Nutelli lub podobnego kremu, 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70 %, 100 g orzechów laskowych prażonych, płatki migdałów
Wykonanie: robimy ciasto kruche, łącząc wszystkie składniki. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na podłużny placek o grubości około 5-7 mm. Zawijamy ranciki. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 200 stopniach około 18-20 minut. W międzyczasie robimy krem - tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy w rondelku z kajmakiem oraz kremem typu Nutella, lekko podgrzewamy. Ciepły krem wykładamy na ciepłe ciasto. Dekorujemy