Ciasta na Wielkanoc i (nie tylko). Najlepsze przepisy na sernik, makowiec, babkę i mazurek
Rolada z kremem pistacjowym
Składniki: na biszkopt - 5 dużych jajek, 100g cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 70g mąki pszennej, 20g kakao, 20g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady; krem - 200 g pasty pistacjowej, 100 g białej czekolady, 150 ml śmietanki kremówki i
150 g serka mascarpone
Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę mieszamy z kakao. Przesiewamy na jajeczną masę. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Ciasto przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12-15 minut w 180 stopniach. Ciasto od razu po upieczeniu przekładamy na czystą ściereczkę równomiernie posypaną cukrem pudrem. Ciepłe ciasto zwijamy razem ze ściereczką w luźny rulon. Odstawiamy do przestygnięcia na około 1-2 godziny.
Robimy krem - rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy pastę pistacjową. Miksujemy. Ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone. Dodajemy masę pistacjową. Delikatnie łączymy. Krem nakładamy na czekoladowy biszkopt i zwijamy roladę.