Spis treści
Jakie tradycyjne ciasta na Wielkanoc?
Wśród tradycyjnych wypieków mamy m.in. sernik, jabłecznik i makowiec w formie zwijanej rolady czy ciasta z masy makowej. Na Wielkanoc nie może zabraknąć babki czy mazurka.
W ofercie cukierni Magdy Gessler na święta proponowane są:
- Baba drożdżowa - 0,8 kg, 80 zł
- Makowiec - 1 kg, 170 zł
- Sernik świąteczny - 0,95 kg, 105 zł
- Rolada sezamowo-chałwowa - 0,8 kg 160 zł
- Mazurki (kajmakowy, kajmakowo-różany, orzechowy i czekoladowy) - waga 0,4 -0,55 kg, 90-95 zł
- Tort wielkanocny z masą ajerkoniakową i paschą- 2,7 kg, 320 zł
- Tort orzechowy z Baileysem - 3 kg, 320 zł
Nietradycyjne desery świąteczne
Wielkanoc może być też okazją do zaskoczenia gości, nawet gdy skorzystamy z produktów typowych dla tego sezonu. Króluje kolor żółty i zielony, więc warto postawić na jajka, cytryny, szpinak czy limonki. Wśród propozycji nowoczesnych deserów na Wielkanoc mogą być np. monoporcje z cytrusami lub jako torciki, babeczki czy creme brulee.
Przepisy na ciasta na Wielkanoc
Zobacz w poniższej galerii przepisy na ciasta i desery świąteczne - tradycyjne i nowoczesne.

Wideo