https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Wielkanoc 2025 (i nie tylko). Najlepsze przepisy na sernik, makowiec, babkę i mazurek

Karolina Rokitnicka
Zobacz w galerii przepisy na ciasta i desery świąteczne - tradycyjne i nowoczesne
Zobacz w galerii przepisy na ciasta i desery świąteczne - tradycyjne i nowoczesne Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Pojawia się tradycyjne pytanie: co przygotować do jedzenia? Dziś polecamy przepisy na świąteczne słodkości, (nie tylko) na sernik, makowiec czy jabłecznik. Zobacz przepisy.

Spis treści

Jakie tradycyjne ciasta na Wielkanoc?

Wśród tradycyjnych wypieków mamy m.in. sernik, jabłecznik i makowiec w formie zwijanej rolady czy ciasta z masy makowej. Na Wielkanoc nie może zabraknąć babki czy mazurka.

W ofercie cukierni Magdy Gessler na święta proponowane są:

  • Baba drożdżowa - 0,8 kg, 80 zł
  • Makowiec - 1 kg, 170 zł
  • Sernik świąteczny - 0,95 kg, 105 zł
  • Rolada sezamowo-chałwowa - 0,8 kg 160 zł
  • Mazurki (kajmakowy, kajmakowo-różany, orzechowy i czekoladowy) - waga 0,4 -0,55 kg, 90-95 zł
  • Tort wielkanocny z masą ajerkoniakową i paschą- 2,7 kg, 320 zł
  • Tort orzechowy z Baileysem - 3 kg, 320 zł

Nietradycyjne desery świąteczne

Wielkanoc może być też okazją do zaskoczenia gości, nawet gdy skorzystamy z produktów typowych dla tego sezonu. Króluje kolor żółty i zielony, więc warto postawić na jajka, cytryny, szpinak czy limonki. Wśród propozycji nowoczesnych deserów na Wielkanoc mogą być np. monoporcje z cytrusami lub jako torciki, babeczki czy creme brulee.

Przepisy na ciasta na Wielkanoc

Zobacz w poniższej galerii przepisy na ciasta i desery świąteczne - tradycyjne i nowoczesne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska