Ciasta na Wielkanoc i (nie tylko). Najlepsze przepisy na sernik, makowiec, babkę i mazurek
Tarta cytrynowa z przypalaną pianką bezową
Składniki: na ciasto - 250 g mąki, 125 g masła, 90 g cukru, 1 laska wanilii, 2 jajka, szczypta soli; masa cytrynowa - 1 kg cytryn, 50 g mąki kukurydzianej, 4 żółtka, 200 ml śmietany 36 %, 3 płatki żelatyny, 400 g cukru; pianka bezowa - 5 białek, 200 g cukru
Wykonanie: robimy ciasto - mieszamy miękkie masło z cukrem i solą, dodajemy ziarenka wanilii, jajko i żółtko. Przesiewamy i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wkładamy na godzinę do lodówki. Ciastem wykładamy formę do tarty lub małe foremki, wysmarowane tłuszczem i oprószone mąką. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i mniejszą okrągłą formę, by ciasto nie wyrosło. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Robimy masę cytrynową - z cytryn wyciskamy sok, dodajemy 300 g cukru. Podgrzewamy na małym ogniu. W oddzielnej misce ubijamy żółtka ze 100 g cukru. Dolewamy powoli trochę ciepłego soku cytrynowego. Całość przelewamy do soku. Podgrzewamy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje. Płatki żelatyny wkładamy na 5 minut do miseczki z zimną wodą. Wyciskamy, dodajemy do kremu cytrynowego, mieszamy. Śmietanę ubijamy. Dodajemy do kremu cytrynowego. Mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto. Chłodzimy 2 godziny w lodówce. Robimy piankę bezową - białka podgrzewamy z cukrem, ubijamy na sztywną pianę. Kładziemy ją na schłodzoną masę cytrynową. Przypalamy specjalnym palnikiem.