Brzoskwinie mają bardzo mało kalorii i bardzo dużo składników odżywczych! Zobaczcie co dzieje się z organizmem, gdy jemy te pyszne owoce. Brzoskwinie warto jeść ze skórką, bo to tuż pod nią skrywa się największa ilość drogocennych składników, takich jak m.in.: witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen.
pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Brzoskwinie mają bardzo mało kalorii i bardzo dużo składników odżywczych! Zobaczcie co dzieje się z organizmem, gdy jemy te pyszne owoce. Brzoskwinie warto jeść ze skórką, bo to tuż pod nią skrywa się największa ilość drogocennych składników, takich jak m.in.: witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen.
Brzoskwinie są dostępne przez cały rok, jednak sezon na świeże owoce trwa od maja do października.
Brzoskwinie dodać możemy do ciast, możemy także zrobić z nich kompot, dżem lub je ususzyć. Pestki brzoskwini służą do wyrabiania dość rzadkiego oleju o delikatnym zapachu migdałów.