https://pomorska.pl
reklama

Co jeść aby uchronić się przed grypą?

Iza BEDNARZ, Echo Dnia
sxc.hu
Jeśli będziemy odpowiednio dbać o swój orgamizn możemy poradzić sobie z grypą. Specjalna dieta wzmacniająca opracowana przez dietetyka może nam w tym pomóc.

Owoce przede wszystkim

W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się przede wszystkim owoce rosnące w naszej strefie klimatycznej: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka, maliny, aronia. - O ile to możliwe jedzmy je świeże, ale dobre są również mrożonki, które najlepiej spożywać na surowo. Wbrew powszechnej opinii nie powinniśmy jeść o tej porze roku cytrusów, bo to owoce pochodzące ze strefy ciepłej i mają działanie wychładzające organizm - tłumaczy Beata Bartosz. Poleca natomiast soki owocowe z marchwi, buraków, czarnej porzeczki, z dodatkiem jabłek i imbiru, który działa rozgrzewająco na organizm.

Soczewica, orzechy, tuńczyk

Do wzmocnienia odporności potrzebujemy też cynku, dlatego w naszej diecie powinny znaleźć się zarodki pszenne, orzechy. Dobrze działa również mięso z kurczaka, najlepiej z hodowli ekologicznej, albo od zaprzyjaźnionego gospodarza, który karmi kury naturalną karmą, bez dodatków chemicznych.
Witaminę B, potrzebną do produkowania przeciwciał i białych krwinek znajdziemy również w tuńczyku, soczewicy.

Cenne brokuły i papryka

Przeciwutleniacze kryją się w czerwonej papryce, czosnku, cebuli, czarnej i zielonej herbacie, herbacie afrykańskiej Rooibos.
Wyjątkowo cenne są brokuły - źródło sulforafanu, bardzo silnego przeciwutleniacza. Uwaga! Najlepiej je tylko lekko blanszować, nie gotować do miękkości, możemy też zjeść je na surowo, jeśli nie mamy kłopotów z układem trawiennym.
Znakomity zastrzyk mikroelementów znajdziemy w kiełkach brokułów, rzodkiewki, rzeżuchy. To prawdziwy koncentrat witamin i mikroelementów, niezbędny dodatek do potraw o tej porze roku.
Możemy też jeść kiszoną kapustę (ale nie ogórki), która jest bogatym źródłem witaminy C i kwasu mlekowego.

Herbatka z imbirem

W naszej przeciwgrypowej kuchni powinien znaleźć się imbir, świeży w korzeniu lub sproszkowany. Możemy dodawać go do zup, herbatek z dzikiej róży, mniszka lekarskiego, pokrzywy. Możemy też po prostu ukroić parę plasterków imbiru, zalać wrzątkiem i zaparzać przez kilka minut.
Do herbaty można dodać miód, ale dopiero, jak woda przestygnie do temperatury pokojowej, bo gorąca zabije w miodzie wszystkie życiodajne składniki.
Możemy też wspomagać się preparatami roślinnymi podnoszącymi odporność, np. Echinacea, sok z brzozy. Ale uwaga! Echinacei nie mogą przyjmować osoby z chorobami nowotworowymi.

Kiedy chorujesz, nie jedz

Kiedy już dopadnie nas infekcja, leczymy ją w domu, w łóżku, możemy wspomóc się wzmacniającymi zupami. Natomiast w czasie choroby odstawiamy słodycze - bo zmniejszają produkcję leukocytów i spada zdolność organizmu do walki z wirusami i bakteriami. Nie pijemy też w tym czasie mleka i jego przetworów, bo produkty nabiałowe nasilają wydzielanie śluzu w organizmie, przez co blokuje się nos i zatoki. Lepsze będą herbatki ziołowe, napary.

Kasza w łaskach

Pamiętajmy za to o jedzeniu kasz: jaglanej, gryczanej, ciemnego ryżu, produktów z pełnego ziarna.

Przepisy na wzmocnienie

Beata Bartosz, dietetyk, przygotowała przepisy na specjalne potrawy wzmacniające organizm. Sięgnęła w tym celu do medycyny chińskiej - tradycji kuchni pięciu elementów.

Uwaga! We wszystkich przepisach ważna jest kolejność wykonywania poszczególnych czynności i wkładanych składników.

Wzmacniająca zupa z płatków owsianych

Składniki:
- olej sezamowy 1 łyżka
- płatki owsiane 5 łyżek
- cebulka dymka 1 pęczek
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- marchewka 1 sztuka
- papryka słodka (w proszku) ½ łyżeczki
- kapusta pekińska 2-3 liście
- sól
- pieprz
- sos sojowy ½ łyżeczki

1. Rozgrzać suchy rondel z grubym dnem i dodać olej
2. Delikatnie podsmażyć drobno pociętą dymkę
3. Dodać kolejno:
- płatki owsiane
- sól
- sok z cytryny
- słodką paprykę
- ok. 1 litr gorącej wody
- drobno pokrojoną marchewkę
- pieprz.
4. Całość gotować ok.30 minut
5. Doprawić kolejno:
- sosem sojowym
- sokiem z cytryny
- słodką papryką
6. Dodać pokrojoną w cienkie paseczki kapustę pekińską i pieprz.
7. Odstawić na kilka minut.
Zupa ma działanie rozgrzewające i wzmacniające odporność.

Płatki owsiane słodko-kwaśne

Składniki:
- suszone morele 5 dkg
- płatki owsiane 5 łyżek
- sok jabłkowy 1 szklanka
- sok z czerwonych winogron 2 szklanki
- starta skórka z cytryny
- ziarno słonecznika 1 łyżka
- imbir 1 łyżeczka utartego
- cynamon ½ łyżeczki
- kakao szczypta
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia
- sól szczypta
Suszone morele namoczyć przez noc w soku jabłkowym.
Rano:
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucić ziarno słonecznika, a następnie płatki owsiane i prażyć ciągle mieszając.
2. Do ogrzanego garnka dodać kolejno:
- sok z winogron
- cynamon
- namoczone morele
- utarty imbir
- sól
- utartą skórkę cytrynową
- szczyptę kakao
- mąkę ziemniaczaną do zagęszczenia (wg uznania)
3. Gotować przez kilka minut.
4. Dodać uprażone płatki owsiane i słonecznik.
5. Można dodać pokrojone w plasterki jabłko lub gruszkę

Wzmacniający rosół

Składniki:
- wołowina z kością ok.0,5 kg
- kurczak (z hodowli ekologicznej)
- marchew 3 sztuki
- seler 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- natka pietruszki pęczek
- cebula 2 sztuki
- por 1 sztuka
- sok z cytryny 1 łyżka
- kurkuma ½ łyżeczki
- kolendra ½ łyżeczki
- imbir mały kawałek
- liście laurowe 3-4 sztuki

1. Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kurczaka, dodać trochę soku z cytryny, szczyptę kurkumy i wołowinę z kością.
2. Całość podgrzać do wrzenia i kilka minut gotować.
3. Następnie cały wywar wylać, wymyć garnek, opłukać mięso i kości pod gorącą wodą.
4. Garnek napełnić gorącą wodą (w dowolnej ilości) i kolejno włożyć:
- opłukane mięso,
- ¼ łyżeczki kurkumy
- marchew, seler i korzeń pietruszki (nie rozdrobnione)
- cebulę, por, liście laurowe, kolendrę, kawałek pokrojonego na plastry imbiru
- nać pietruszki (w całości, obwiązana nitką)
5. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogrzewanie do minimum i gotować ok. 6-12 godzin.
6. Przecedzić rosół przez sito i odrzucić wszystkie części stałe.
Po ostygnięciu rosół można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Rosół można pić w postaci czystego bulionu lub używać go jako podstawy do zup z dodatkiem świeżych warzyw, ziemniaków lub zbóż. Ma on działanie rozgrzewające, odżywcze i wzmacniające odporność.

Źródło:
, Echo Dnia:Co grypie nie w smak? - sprawdź, co jeść, by się uchronić przed chorobą

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska