Fakt, że przez pandemię zmieniły się stawki wielu produktów rolnych. Swoje zrobił choćby spadek cen ropy naftowej, który wpływa przecież na sytuację na rynku zbóż i roślin oleistych. Resort rolnictwa skierował jednak do UOKiK wniosek o sprawdzenie, dlaczego wzrosły ceny śruty rzepakowej, sojowej.
Średnia cena zakupu rzepaku w Polsce w marcu wyniosła 1695 zł - była porównywalna do ceny z lutego oraz o 3,4% wyższa niż przed rokiem, ale o około 10% niższa niż w marcu 2017.
Z kolei od 6 do 12 kwietnia rzepak kosztował 1714 zł/t. To o ponad 1% więcej niż wynosiła średnia cena w marcu i o około 6,3 % więcej niż przed rokiem. To dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji.
Przeciętna cena sprzedaży śruty rzepakowej? W marcu wyniosła 906 zł za tonę. Oznacza to, że porównaniu do średniej z marca 2019 roku była niższa o ponad 6%, ale o prawie 7% wyższa niż dwa lata temu. Natomiast od stycznia śruta rzepakowa podrożała o 9,3%. W okresie 6-12 kwietnia cena śruty rzepakowej wyniosła 925 zł/tonę i była niższa niż tydzień wcześniej o 4% i niższa o 2,9% niż dwunastoma miesiącami.
Śruta rzepakowa znacząco podrożała w drugiej połowie marca. Mówimy o wzroście ceny o 7% - wskazuje samorząd rolniczy.
Jeśli chodzi o ceny śruty sojowej, po wybuchu epidemii koronawirusa, była ona najdroższa na przełomie marca i kwietnia (1805 -1855 PLN/t), od tego czasu obserwuje się spadki stawek.
