
Zobacz w galerii jak i czym można zamienić pieczywo na diecie

Czym zastąpić mąkę na diecie?
Mąka jest bazą wielu produktów w polskiej kuchni. Gdy eliminujemy z diety węglowodany, rezygnujemy nie tylko z pszennej mąki, ale także żytniej, kukurydzianej, gryczanej, jęczmiennej, orkiszowej, ryżowej czy amarantusowej.
Zamienniki mąki zalecane na diecie:
[*]mąka kokosowa
[*]mąka orzechowa
[*]mąka migdałowa
[*]mąka łubinowa
[*]mąka bambusowa
[*]babka jajowata
[*]siemię lniane mielone

"Warzywne pieczywo"
Zamiast tradycyjnego pieczywa możemy przygotować "alternatytwne" na bazie warzyw, np. z cukinią czy kalafiorem lub brokułem

Nabiałowe pieczywo
Jest sporo przepisów na dietetyczną alternatywę pieczywa na bazie nabiału, np. z jajkami, twarogiem czy serkiem wiejskim