Inicjatorem III Czerskich Spotkań Wielkanocnych było Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie. Konkurs wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Łęga, za co dostali bon towarowy w wysokości 300 zł, pozostali uczestnicy dostali bony po 100 zł.
"Łężanki" zachwyciły nie tylko potrawami, ale i wstępem Teresy Kropidłowskiej, która zachwalała stół z Łęga, mówiąc, że potrawy z jaj pochodzą od szczęśliwych kur z Łęga. - Chodzą sobie po podwórzu, śpią na grzędzie, a dla towarzystwa mają koguta, nie tylko na noc, ale również w dzień.
Koło miało wiele potraw, jak jajka w galarecie czy jajka z farszem wiosennym, ale popisowym daniem były jaskółcze gniazda. Podajemy przepis: jajka ugotować na twardo, przygotować mięso wieprzowe jak na mielone, oblepić nim jajka i następnie smażyć w tłuszczu jak frytki.
Można też było podziwiać potrawy sołectwa Odry (jaja devolaj na ananasie), Klub Seniora "Jesień" z Rytla (jaja faszerowane tuńczykiem w sosie szpinakowym), Koło Małej Gosposi z Rytla (jaja faszerowane w różnej postaci), stowarzyszenie Nasza Mała Wieś Będźmierowice (jaja faszerowane szpinakiem), sołectwo Malachin (jajka w sosie curry), Koło Gospodyń Wiejskich z Zapędowa (sos jajeczny staropolski, jajka z kaparami czy krewetkami), Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Czerskiej (jajka w kształcie koszyków) i sołectwo Wieck (rozmaite dania z jaj).