https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czersk. Jaja w roli głównej na III Czerskich Spotkaniach Wielkanocnych

Anna Klaman
Koło Gospodyń Wiejskich
Koło Gospodyń Wiejskich fot. Anna Klaman
Ci, którzy wybrali się na III Czerskie Spotkania Wielkanocne, nie żałują. Stoły były suto zastawione potrawami z jaj, więc wędrując między nimi, można było rozsmakować się do woli.

Inicjatorem III Czerskich Spotkań Wielkanocnych było Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie. Konkurs wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Łęga, za co dostali bon towarowy w wysokości 300 zł, pozostali uczestnicy dostali bony po 100 zł.

"Łężanki" zachwyciły nie tylko potrawami, ale i wstępem Teresy Kropidłowskiej, która zachwalała stół z Łęga, mówiąc, że potrawy z jaj pochodzą od szczęśliwych kur z Łęga. - Chodzą sobie po podwórzu, śpią na grzędzie, a dla towarzystwa mają koguta, nie tylko na noc, ale również w dzień.

Koło miało wiele potraw, jak jajka w galarecie czy jajka z farszem wiosennym, ale popisowym daniem były jaskółcze gniazda. Podajemy przepis: jajka ugotować na twardo, przygotować mięso wieprzowe jak na mielone, oblepić nim jajka i następnie smażyć w tłuszczu jak frytki.

Można też było podziwiać potrawy sołectwa Odry (jaja devolaj na ananasie), Klub Seniora "Jesień" z Rytla (jaja faszerowane tuńczykiem w sosie szpinakowym), Koło Małej Gosposi z Rytla (jaja faszerowane w różnej postaci), stowarzyszenie Nasza Mała Wieś Będźmierowice (jaja faszerowane szpinakiem), sołectwo Malachin (jajka w sosie curry), Koło Gospodyń Wiejskich z Zapędowa (sos jajeczny staropolski, jajka z kaparami czy krewetkami), Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Czerskiej (jajka w kształcie koszyków) i sołectwo Wieck (rozmaite dania z jaj).

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska