
Zobacz w galerii przepisy na desery na ciepło

Fondant czekoladowy/ciastko lawa
Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 2 jajka, 4 łyżki cukru, szczypta soli, 1 łyżka mąki
Wykonanie: foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, na gładką masę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i sól. Krótko mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Dodajemy roztopioną masę czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do foremek. Pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy 1-2 minuty. Delikatnie wykładamy na talerzyki.

Jabłka pod kruszonką
Składniki: 1 kg jabłek, 100 g zimnego masła, 140 g mąki, 90 g cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie: masło kroimy na kawałki, zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania konsystencji kruszonki. Wkładamy do lodówki. Obrane jabłka kroimy na kawałki, układamy w kokilkach do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym. Posypujemy cynamonem oraz kruszonką. Zapiekamy w 180 stopniach około 13-15 minut. Można podać z lodami waniliowymi.

Ciastko czekoladowe z mikrofalówki
Składniki: 4 łyżki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mleka, 4 łyżki oleju,0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: W miseczce lub filiżance (nadającej się do mikrofalówki) mieszamy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wbijamy jajko, dodajemy mleko i olej. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 3,5 minuty na maksymalną moc.