
Fale Dunaju - przepis
Ciasto: 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 2,5 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao
Duży słoik wiśni w kompocie, drylowanych, odcedzonych
Krem: opakowania waniliowego serka homogenizowanego, 4 łyżki cukru pudru, 2 szklanki śmietany kremówki, 3 łyżeczki żelatyny
Polewa: 150 g masła, 2 tabliczki czekolady
Wykonanie: jajka ubić z cukrem, wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy, dodając na zmianę olej i produkty sypkie. Dzielimy ciasto na dwie porcje. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną. Jasną część ciasta wykładamy do formy. Kładziemy wiśnie i ciemną część ciasta. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.
Robimy krem: kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, mieszamy z serkiem i z rozpuszczoną żelatyną. Układamy na ostudzonym cieście.
Robimy polewę: czekoladę rozpuszczamy z masłem, chwilę ucieramy. Polewą polewamy ciasto. Widelcem robimy fale
Kogel mogel

Kogel mogel - przepis
Składniki: 4 żółtka, 2-3 łyżki cukru, opcjonalnie kakao lub drobne owoce, piana z białek, wanilia, cynamon lub orzechy
Przygotowanie: jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z cukrem oraz ulubionymi dodatkami ucieramy ręczną trzepaczką lub mikserem na puszystą masę. Podajemy od razu po zrobieniu.
Możemy zapiec w żaroodpornych kokilkach. Na dno wykładamy 2 łyżki masy, świeże maliny i ponownie masę. Pieczemy w 200°C około 8-10 minut.