
Blok czekoladowy - przepis
Składniki: ½ szklanki mleka (125 ml), ¾ szklanki cukru (150g), 4 łyżki kakao, 250 g masła, 2 szklanki pełnego mleka w proszku, można dodać kilka kropli aromatu (waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego), herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce
Wykonanie: Mleko, cukier, masło i kakao przekładamy do garnka. Podgrzewamy na małej mocy palniku do połączenia składników. Zdejmujemy z kuchenki. Miksujemy lub szybko mieszamy trzepaczką, dodajemy stopniowo mleko w proszku. Mieszamy. Dodajemy aromat, połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie. Masę wkładamy do formy keksowej silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3- 4 godziny
Ciasto kryształek

Ciasto kryształek - przepis
Składniki: 6 galaretek (trzy różne kolory), 50 g żelatyny, 1/2 litra śmietany kremówki, szklanka kefiru, szklanka cukru, cukier waniliowy
Wykonanie: Przygotowujemy galaretki, każdy kolor osobno. Po ostygnięciu kroimy je w kostkę. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i odstawiamy na pół godziny. Następnie dolewamy gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Miksujemy śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy, dodajemy pokrojone w kostkę galaretki, dolewamy żelatynę, delikatnie mieszamy, wylewamy na blachę. Czekamy aż stężeje.
Można masę z galaretkami wylać na biszkopt, przykryć biszkoptem lub galaretką.