
Piszinger - przepis
Składniki: kostka masła (200g), pół szklanki cukru, 3-4 łyżki kakao, 4 łyżki kaszy manny, opakowanie wafli kwadratowych lub okrągłych
Wykonanie: masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy kakao, kaszę, gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy z kuchenki. Ostudzoną masą przekładamy wafle. Dociskamy, na wierzch kładziemy coś ciężkiego np. talerz czy deskę do krojenia. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. kroimy na trójkąty lub kwadraty.
Kisiel z jabłek

Kisiel z jabłek - przepis
Składniki: 2 jabłka, 2 szklanki soku/kompotu jabłkowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie: obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami soku/kompotu jabłkowego, dodajemy cynamon, cukier, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 1 minutę. Mąki mieszamy z wodą. Dodajemy do rondelka. Zagotowujemy. Kisiel przelewamy do pucharków