
Galaretka z bitą śmietaną - przepis
Składniki: przynajmniej 3 kolory galaretek, 200 ml śmietany kremówki, 50g białej czekolady, 2-3 łyżeczki cukru pudru, opcjonalnie owoce, posypki, tarta czekolada
Przygotowanie: Galaretki przygotowujemy oddzielnie, zgodnie z instrukcją na opakowaniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i powoli czekoladę. Galaretki kroimy na kawałki, układamy warstwami w pucharkach. Dekorujemy śmietaną, można dodać owoce, startą czekoladę, posypki dekoracyjne
Ciasto metrowiec

Ciasto metrowiec - przepis
Składniki: 6 jajek, 2 szklanki mąki pszennej i 2 łyżeczki, 1 szklanka cukru, 18 łyżek oleju, 12 łyżek letniej wody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 2 budynie śmietankowe z cukrem, 0,75 l mleka, kostka masła, czekolada
Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie, równe części. Do jednej części dodajemy kakao, do drugiej 2 łyżeczki mąki. Pieczemy w blaszce, oddzielnie każe ciasto, w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Wystudzone ciasta kroimy na plastry grubości około 1,5 cm.
Robimy krem - budyń gotujemy z 0,75 l mleka, studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń, miksujemy.
Składamy ciasto: jasny plaster, masa, ciemny plaster. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Kroimy na skos.