
Ziemniaczki/bajaderki - przepis
Składniki: 200 g herbatników, 3 łyżki wiórków kokosowych, garść orzechów włoskich, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki kakao, 100 g masła, 2 tabliczki czekolady gorzkiej, 80 ml rumu, 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek, wiórki kokosowe i orzechy do obsypania
Wykonanie: Masło rozpuszczamy, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka kruszymy, dodajemy resztę sypkich składników, mieszamy . Wlewamy masło, czekoladę i rum. Dodajemy konfiturę, mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Część obtaczamy w wiórkach w kokosie, część w orzechach. Wkładamy w papilotki na muffinek. Chłodzimy 30 minut.
Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek - przepis
Składniki: 25 dag margaryny, 25 dag krówek, ½ szklanki wody, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 2 szklanki mleka w proszku, 15 dag ryżu preparowanego
Wykonanie: rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, kakao i wodę. Dokładamy krówki, mieszamy by masa była jednolita. Zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy kilka kropli aromatu. Ciepłą masę łączymy z mlekiem w proszku. Dodajemy ryż preparowany, mieszamy. Formujemy szyszki.