
OGÓRKI NA ODCHUDZANIE
Latem szczególnie warto wprowadzić to chrupiące warzywo do swojego menu. Supernawilżający ogórek jest niskokaloryczny, pełen przeciwutleniaczy zwalczających stany zapalne, a nawet może zmniejszyć ryzyko nadciśnienia. To smaczne warzywo może nawet pomóc żyć dłużej!

KUKURYDZA NA ODCHUDZANIE
Sezonowa i łatwa do przyrządzenia kolba kukurydzy natychmiast uczyni letnie posiłki zdecydowanie zdrowszymi. Kukurydza zawiera prawie 2 gramy błonnika w każdej kolbie, jest też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny - fitochemikaliów, które naukowcy z powiązali z niższymi wskaźnikami zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

PIECZARKI PORTOBELLO NA ODCHUDZANIE
Tego lata najgorętszym wyborem dla wielbicieli grilla są pieczarki portobello. Ten aromatyczny, niskotłuszczowy substytut mięsa, dobrze łączy się ze zdrowymi dla serca składnikami, takimi jak czosnek i oliwa z oliwek. Pieczarki portobello są równie dobre dla kubków smakowych, jak dla talii. Naukowcy odkryli, że grzyby portobello są skuteczne w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi, minimalizowaniu skoków insuliny i powstrzymywaniu głodu.

KARCZOCHY NA ODCHUDZANIE
Jeden średni karczoch zawiera prawie 7 gramów błonnika. Serca karczochów można dodać do sałatki, omleta albo ugotować w całości i skropić sokiem z cytryny, aby uzyskać szybką i satysfakcjonującą przekąskę.