https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dla nich jedzenie mandarynek może mieć poważne konsekwencje. Takie są skutki jedzenia tych cytrusów

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Mandarynki to owoce, które kojarzą nam się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. To nie przypadek. W tym czasie owoce te są najsmaczniejsze. Na dobre mandarynki możemy trafić też jesienią i właśnie zaczyna się na nie sezon. Choć owoc ten będzie teraz szerzej dostępny to nie każdy powinien jej jeść. Dla niektórych owoce te mogą być niebezpieczne. Oto kto nie powinien ich jeść i dlaczego.

Mandarynki to owoce, które zawierają wiele witamin i pozytywnie działają na nasze zdrowie. Owoce te są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i flawonoidów, jak również pewnych ilości kwasu foliowego oraz potasu.

Mandarynki są źródło witaminy C

Mandarynka dostarcza dużej ilości witaminy C, zaledwie sześć tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Wspomagają układ odpornościowy, poprawiają kondycje skóry, hamują procesy starzenia.

Mandarynka powinna być słodka i soczysta. Wybierając je w sklepie powinniśmy wybierać te najbardziej pomarańczowe lekko miękkie ze skórą mocno przylegającą do owocu. Powinna mieć też intensywny aromat. Wtedy mamy pewność, ze owoc będzie pyszny.

Mandarynki mogą spożywać osoby borykające się z dolegliwościami związanymi z SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) czy IBS (zespół jelita drażliwego), a to wszystko dlatego, że znajdują się w kategorii produktów o niskiej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów.

Mimo wielu zalet owoce te nie powinny być spożywane przez wszystkich, lista przeciwwskazań nie jest długa, jednak dotyczą dość powszechnych schorzeń.

Oni nie powinni jeść mandarynek

Zobaczcie w galerii poniżej, kiedy jedzenie mandarynek może zaszkodzić. Osoby z tymi schorzeniami muszą uważać przy ich jedzeniu:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska