Mandarynki to owoce, które zawierają wiele witamin i pozytywnie działają na nasze zdrowie. Owoce te są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i flawonoidów, jak również pewnych ilości kwasu foliowego oraz potasu.
- Przeczytaj: Osoby z tymi schorzeniami nie mogą jeść winogrona. Takie są skutki uboczne jedzenia winogrona
Mandarynki są źródło witaminy C
Mandarynka dostarcza dużej ilości witaminy C, zaledwie sześć tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Wspomagają układ odpornościowy, poprawiają kondycje skóry, hamują procesy starzenia.
Mandarynka powinna być słodka i soczysta. Wybierając je w sklepie powinniśmy wybierać te najbardziej pomarańczowe lekko miękkie ze skórą mocno przylegającą do owocu. Powinna mieć też intensywny aromat. Wtedy mamy pewność, ze owoc będzie pyszny.
Mandarynki mogą spożywać osoby borykające się z dolegliwościami związanymi z SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) czy IBS (zespół jelita drażliwego), a to wszystko dlatego, że znajdują się w kategorii produktów o niskiej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów.
Mimo wielu zalet owoce te nie powinny być spożywane przez wszystkich, lista przeciwwskazań nie jest długa, jednak dotyczą dość powszechnych schorzeń.
Oni nie powinni jeść mandarynek
Zobaczcie w galerii poniżej, kiedy jedzenie mandarynek może zaszkodzić. Osoby z tymi schorzeniami muszą uważać przy ich jedzeniu: