Dlaczego warto jeść jajka? Polak rocznie zjada ich ponad 150. Wpisujesz się w średnią?

AGW
pixabay.com/silviarita
Statystyczny Polak w 2019 r. skonsumował 156 sztuk jaj kurzych, uświadamia Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zaś Kujawsko-Pomorski Oddział Regionalny ARiMR przypomina, dlaczego warto je jeść. Wiecie, że krajowa produkcja jaj kurzych konsumpcyjnych w 2019 r. wyniosła 10,3 mld sztuk?

Światowy Dzień Jaja przypada w 2020 roku 9 października, ale każdy dzień jest dobry, żeby po nie sięgnąć. Od 1996 r. Światowy Dzień Jaja jest obchodzony w drugi piątek października, przypomina na Facebooku Kuajwsko-Pomorski Oddział ARiMR i dodaje kilka ciekawostek na temat jaj

"Jedno jajko kurze ma około 81 kcal i w 75% składa się z wody, 14% stanowi białko, 10% tłuszcz, a pozostałe składniki to węglowodany", wymienia oddział agencji. "Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie nawet jednego lub dwóch jaj dziennie. Jest to produkt wręcz idealny, bo zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu".

Produkcja jaj w Polsce

- Polska zaliczana jest do grona znaczących producentów jaj w Unii Europejskiej - mówi Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. - Krajowa produkcja jaj kurzych konsumpcyjnych w 2019 r. wyniosła 10,3 mld sztuk i była o 2% większa niż w roku 2018. Skala produkcji jaj plasuje nasz kraj na pozycji siódmego producenta na rynku Unii Europejskiej z 10% udziałem w unijnej produkcji.

Produkujemy więcej, niż potrzebujemy na polskim rynku, więc jaja trafiają na eksport. Polska jest jednym z największych eksporterów tych produktów w UE, to kraje Unii Europejskiej są naszym największym partnerem handlowym.

- W okresie pierwszych 7 miesięcy 2020 r. przychody uzyskane przez krajowych przedsiębiorców z eksportu jaj osiągnęły 125 mln EUR wobec 123 mln EUR w analogicznym okresie roku 2019, przy czym aż 122 mln EUR wygenerowała sprzedaż na rynek unijny (97% całego eksportu) - informuje Marcin Wroński. Głównymi odbiorcami jaj spośród krajów UE były:

  • Niderlandy (38,5 mln EUR),
  • Niemcy (29 mln EUR)
  • Węgry (10 mln EUR)
  • Włochy (9 mln EUR)

Funkcjonuje także import, choć w znacznie mniejszej skali. "W okresie siedmiu miesięcy 2020 r. do kraju zaimportowano jaja o wartości około 3 mln EUR", przekazuje KOWR.

KOWR zachęca - wybieraj Produkt Polski

Ministerstwo rolnictwa razem z KOWR prowadzi od kilku miesięcy kampanię informacyjną "Kupuj Świadomie PRODUKT POLSKI", której głównym celem jest zwiększenie wiedzy konsumentów na temat znaczenia decyzji zakupowych dotyczących polskich produktów rolno-spożywczych (w tym drobiu i jaj) oraz ich wpływu na krajową gospodarkę, szczególnie w tak trudnym okresie jak pandemia wirusa SARS-CoV-2.

Oznaczenie PRODUKT POLSKI informuje, że produkt został wytworzony w kraju oraz na bazie polskich surowców.



Jeszcze więcej śniegu i mrozu pod koniec tygodnia

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie