Jak się okazuje, nasze wybory żywieniowe mają ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale w równym stopniu na kondycję środowiska. Badanie McKinsey Insights z 2022 r. pokazuje, że obecnie 73 proc. przedstawicieli pokolenia Z uważa, że ich pokolenie jest najbardziej zaniepokojone wpływem tego, co jemy, na środowisko.
Starsze osoby rozumieją realia zachodzących obecnie zmian klimatycznych, ale dla nich potrzeba zmian nie jest tak pilna i dlatego nie są skłonne dokonywać wyborów wyłącznie w oparciu o środowisko. A ponieważ zmiana sposobu odżywiania się jest fundamentalną zmianą stylu życia i światopoglądu, niechętnie rezygnują z niedzielnego kotleta.
Dieta dla planety
Choć dzień bez mięsa, który obchodzimy 20 marca, został zainicjowany w 1985 roku, to weganizm i wegetarianizm nigdy nie były tak popularne, jak w ostatnich latach. To wszystko za sprawą pokolenia Z, wśród którego ograniczanie spożycia produktów odzwierzęcych jest znacznie bardziej rozpowszechnione niż w pozostałych grupach wiekowych.
– Myślę, że młodzi są bardziej świadomi zagrożeń, jakie powoduje produkcja żywności odzwierzęcej i są otwarci na zmianę nawyków żywieniowych. Wybierając produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego i roślinne, wspieramy sposób gospodarowania, który jest najbardziej prośrodowiskową metodą produkcji rolnej – mówi Michał Grząbel, uczeń Technikum Gastronomicznego nr 11 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie.
Młodzież z projektu Kuchnia dla Klimatu w ramach warsztatów dla rówieśników objaśnia zależności pomiędzy zmianą klimatu a aktualnym modelem produkcji żywności. Uczestnicy olimpiady wskazują, że najlepiej wybierać:
- produkty o możliwie niskim śladzie węglowym,
- ograniczać spożywanie produktów odzwierzęcych,
- zastępować je lokalnymi, sezonowymi warzywami i owocami, co pozwoliłoby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych.
Młodzież zauważa wzrost zainteresowania dietą roślinną wśród rówieśników. – Wegetarianizm nie dotyczy już pojedynczych jednostek. W jego popularyzacji dużą rolę odgrywają social media, które są nieodłączną częścią życia naszych kolegów i koleżanek – mówi Tomasz Wróblewski, lider projektu (nie)zmarnowani, I Liceum Ogólnokształcące im. Jarosława Dąbrowskiego w Tomaszowie Mazowieckim.
Jego zespół zajmuje się wszelkimi rodzajami marnowania zasobów, w tym żywienia, co uważają za duży problem społeczny. Tłumaczą także, że do produkcji i transportu żywności potrzebujemy określonej ilości wody i energii. Wyrzucając jedzenie, marnujemy te zasoby. Dodatkowo produkujemy dużą ilość odpadów, a sytuacja planety nie pozwala na taką niegospodarność.