Dotąd uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w sztuce dekorowania stołów rywalizowali tylko między sobą.Wczoraj po raz pierwszy zmierzyli się w swojej szkole z rówieśnikami z kilkunastu branżowych placówek z naszego regionu, a nawet z Płocka.
Jaki jest przepis na taką dekorację stołu, która będzie przyciągać spojrzenia? - Najważniejsza jest tradycja - uważają Magdalena Wachowska i Sonia Buczkowska z ZSG-H. - Na naszym stole jest Biblia, opłatek. Ozdoby nie mogą tego przyćmić. Druga ważna rzecz? Odpowiednio dobrać kolory. My w tym roku postawiłyśmy na złote akcenty.
Marlena Czyżewska, nauczycielka ZS im. Reymonta w Chodczu stara się przemycać w swoich kompozycjach odrobinę nowoczesności. - Kiedyś pracowałam w kwiaciarni, co do dziś pozwala mi łączyć różne pomysły - mówi. - Tę umiejętność przekazuję uczennicom. Nasz stół łączy stare z nowym.
Drużyna z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku zaprezentowała dekorację stołu odpowiednią np. na świąteczny obiad. - Można tu pozwolić sobie na odrobinę więcej niż podczas wigilijnej kolacji - mówią autorzy dekoracji Krystian Dolecki i Sylwia Rychlik. - Dominują u nas chłodne kolory: niebieski i srebrny. Stół wigilijny powinien być natomiast utrzymany w ciepłych barwach, które kojarzą się z ogniskiem domowym i bliskością.
Na konkursowych stołach można było znaleźć wykonane przez uczniów stroiki, bombki, świeczniki i inne drobiazgi. Zespół z Gronowa przywiózł nawet sześć własnoręcznie ustrojonych choinek! Ostatecznie rywalizację wygrali uczniowie Zespołu Szkół w Chełmży.Nagroda publiczności trafiła do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Gąsawie.
Atrakcji w ZSG-H było wczoraj więcej. Dzięki Pogotowiu Świątecznemu torunianie mogli zasięgnąć praktycznych porad u fachowców - od przepisów na bożonarodzeniowe pyszności po instrukcję składania serwetek.Imprezie towarzyszyły również m.in. kiermasz charytatywny i pokaz jasełek.
Czytaj e-wydanie »