
Zobacz w galerii jakie właściwości ma babka płesznik i co można z niej zrobić

Jak wygląda babka płesznik?
Babka płesznik to roślina zielna o niskim pokroju do 40 cm wysokości. Jej liście są lancetowate, o długości do 7 cm, lekko faliste lub skręcone. Ma bardzo małe kwiaty koloru białego lub kremowego, zebrane w kłosy. Nasiona babki są małe, owalne, w kolorze ciemnobrązowym lub czarnym, pokryte błoną śluzową. Są one powszechnie stosowane w dietach ze względu na ich wysoką zawartość błonnika.

Jakie składniki aktywne zawierają nasiona babki płesznik?
Nasiona babki płesznik zawierają: minerały: wapń, magnez, fosfor i potas, błonnik, kwas linolowy (tłuszcz omega-6), związki fenolowe (przeciwutleniacze) oraz kwas askorbinowy (witamina C, przeciwutleniacz). To produkt niskowęglowodanowy

Na co działa babka płesznik?
Babka płesznik dzięki zawartości błonnika pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i innym problemom trawiennym, daje uczucie sytości, pomaga ograniczyć apetyt i podjadanie, wspomaga pracę serca, pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Wpływa też na poziom cukru we krwi. Błonnik zapobiega jego gwałtownym skokom. Babka płesznik ma ponad 50 g błonnika w 100 g. To ponad dwa razy więcej niż w bardzo popularnym siemieniu lnianym.
Zawarty w nasionach kwas linolowy jest korzystny dla zdrowia skóry, włosów i kości. Ponadto pomaga regulować metabolizm, funkcjonowanie układu immunologicznego. Wspiera także układ nerwowy.
W babce są też związki fenolowe i kwas askorbionowy, które chronią przed wolnymi rodnikami, chorobami serca i niektórymi nowotworami. Roślina ma też właściwości przeciwzapalne i łagodzące. Stosowana zewnętrznie wspomaga gojenie się ran, oparzeń, ukąszeń czy wysypki. Babka może łagodzić dolegliwości przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy lub trądziku.