![[*]alergia na babkę płesznik (objawy: wysypka, świąd,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/26/d5/654a1f3336627_o_large.jpg)
Przeciwwskazania do stosowania babki płesznik:
[*]alergia na babkę płesznik (objawy: wysypka, świąd, kichanie, duszność lub trudności z połykaniem)
[*]choroby przewodu pokarmowego (Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, stany zapalne przewodu pokarmowego)
[*]zaparcia i zablokowanie przewodu pokarmowego
[*]stosowanie niektórych leków
[*]osoby przed operacją
[*]ciąża i karmienie piersią

Jak spożywać babkę płesznik?
Nasiona babki płesznik powinny zostać namoczone wodą, mlekiem lub sokiem. 2-4 łyżeczki nasion zalewamy 170 ml płynu. Zostawiamy je na około 10-15 minut, co jakiś czas mieszamy. Kleik możemy spożyć samodzielnie, wzbogacić miodem lub dodać do jogurtu, koktajlu, owsianki albo sałatki owocowej. Może być też dodatkiem do ciasta np. na bułki czy naleśniki.
Drugą opcją spożywania babki są suche nasiona babki do posypania np. owocowego smoothie czy sałatki.

Koktajl
Składniki: banan, 2 sztuki kiwi, jabłko, limonka, 2 łyżeczki zmielonych nasion babki płesznik
Wykonanie: kiwi, banana i jabłko obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z limetki, wsypać zmielone ziarenka babki płesznik, dodać nieco zimnej wody. Zmiksować. Koktajl wstawić do lodówki na pół godziny.

Owsianka
Składniki: 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki żurawiny suszonej, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oleju kokosowego, 3 łyżeczki nasion babki płesznik, 1 banan
Płatki owsiane gotujemy ze szklanką wody około 10 min. Dodajemy babkę płesznik, żurawinę, rodzynki. Gotujemy około 5 minut. Przekładamy do miseczki. Dodajemy olej kokosowy i miód. Mieszamy. Na wierzch kładziemy pokrojonego na kawałki banana