Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przyjęcie w karnawale - coś do picia, coś lekkiego do jedzenia

Oprac. has
Czym poczęstować gości podczas domowego przyjęcia w karnawale?
Czym poczęstować gości podczas domowego przyjęcia w karnawale? freeimages.com
Za nami sylwester i Nowy Rok, przed nami karnawał. Niektórzy pewnie wybiorą się na bal, jednak większość planuje kameralne przyjęcia w gronie przyjaciół. Zanim zaprosimy gości, powinniśmy kilka dni wcześniej zaplanować menu. Najlepsza propozycja to ciepły i zimny bufet. Co radzi Anna Kaczanowska, specjalista dietetyk?

Zacznijmy od napojów - przygotowujemy 2 termosy, ewentualnie duże dzbanki z gorącą kawą i herbatą, obok stawiamy dzbanki z sokami, wodą z kolorowymi kostkami lodu (zamrażamy sok owocowy np. z czarnej porzeczki).

Co do mocniejszych trunków to warto pamiętać, że alkohol zawiera sporą dawkę pustych kalorii - dla przykładu: kieliszek wina to około 68 kcal, kufel piwa (0,5 l) to 250 kcal, a kieliszek koniaku (40g) to 94 kcal, a czystej wódki 85 kcal.

Bardzo ciekawą i nieco zapomnianą formą podania alkoholu w trakcie przyjęcia jest klasyczny kruszon. Oto przepis: 4 brzoskwinie (świeże lub z puszki), limonka, pół szklanki białego wermutu, 2 pomarańcze, butelka schłodzonego białego, wytrawnego wina. Tak przygotowany alkohol nie tylko doskonale nas orzeźwi, ale także uzupełni niezbędną ilość witaminy C.
Na początek przyjęcia proponuję podać ciepłą i lekką zupę, np. krem z zielonego groszku lub dyni (zupę stawiamy w wazie lub na podgrzewaczu, obok miseczki). Do zupy można zaproponować grzanki z pełnoziarnistego pieczywa, natarte oliwą i ziołami.

Ciepłe dania, idealnie nadające się na prywatki, to różne warianty makaronów, podawane np. z brokułami, fetą lub kozim serem i siekanymi migdałami, lub z grillowanymi krewetkami i pieczoną papryką czy z sosem kurkowym i świeżą natką pietruszki.

Pysznym i w pełni wegetariańskim daniem są klopsiki z cieciorki obsmażone na złoto, podawane z chrupiącą sałatą i dipem z awokado.

Z dań na zimno warto zaproponować pstrąga w galarecie; jest delikatny w smaku i bardzo dietetyczny, koreczki np. z serem feta, pomidorem i zieloną oliwką, czy połączenie kabanosa i ostrej papryczki. Bardzo wykwintne w smaku jest połączenie kawałków melona, szynki parmeńskiej i suszonej figi. Smaczne i jednocześnie pięknie wyglądające na półmiskach są ruloniki z ciasta naleśnikowego, z wędzonym łososiem i duszonym szpinakiem. Jako "przegryzki" proponuję orzechy, suszone owoce lub wypiekane w domu drożdżowe paluchy z dodatkiem czarnuszki, krojonych oliwek i suszonych pomidorów.

Czytaj e-wydanie »

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska