
Przekąski, które wkładamy uczniom do plecaka, powinny więc nie tylko być pożywne, zdrowe, ale i zachęcające do jedzenia. Dzieci chętniej będą wtedy po nie sięgać na przerwie

Kanapki - to najczęściej przygotowujemy dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. Aby uniknąć nie tylko marnowania jedzenia, ale i zachęcić najmłodszych do ich zjedzenia, warto znaleźć na nie sposób.

Ma być kolorowo, smacznie, a przede wszystkim – zdrowo i różnorodnie. Chleb można wyciąć w trójkąty czy koła, dołożyć paprykę, sałatę, rzodkiewkę czy inne chrupkie warzywa. Lepiej natomiast zrezygnować z pomidora, bo kanapka szybko zrobi się miękka.

Do posmarowania kanapek można wykorzystać pasty warzywne lub hummus. Ważne, aby było one dobrze doprawione, bo dzieci nie lubią mdłych papek.