https://pomorska.pl
reklama

Dużo większy eksport polskiej żywności. W czołówce jest mięso drobiowe

Agnieszka Romanowicz
Województwo kujawsko-pomorskie zajmuje 6. miejsce w kraju pod względem produkcji mięsa drobiowego. Zagrożeniem dla producentów jest przede wszystkim ptasia grypa.
Województwo kujawsko-pomorskie zajmuje 6. miejsce w kraju pod względem produkcji mięsa drobiowego. Zagrożeniem dla producentów jest przede wszystkim ptasia grypa. Pixabay
W 2022 r. eksport produktów rolno-spożywczych z Polski jest o 27,3 procent większy niż przed rokiem. Coraz lepiej sprzedają się zboża, mleko, a przede wszystkim mięso drobiowe.

- Od stycznia do października br. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski wzrosła o 27,3 procent w porównaniu z tym samym okresem 2021 roku – informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Najwięcej zarabiamy na mięsie i produktach mięsnych – 8 mld euro i w tym roku eksport mięsa wzrósł o 39 proc. Sprzedajemy głównie mięso drobiowe, a także wołowinę, wędliny i wieprzowinę.

Znaczny wzrost sprzedaży za granicę dotyczy również zbóż i przetworów zbożowych - o 40 procent, produktów mlecznych – o 42 procent oraz cukru i wyrobów cukierniczych – o 15 proc. Wartość eksportu tych towarów wynosi odpowiednio 5,4 mln euro, 3,1 mld euro, 2,6 mld euro.

Niska wartość złotego, wysokie ceny żywności na świecie

- Te wyniki są spowodowane produkcją bardzo dobrej, konkurencyjnej cenowo i jakościowo żywności, chętnie nabywanej przez konsumentów zagranicznych - uważa KOWR.
Nie bez znaczenia był spadek wartości złotego względem euro oraz wysoki poziom cen żywności na rynkach światowych. - Czynniki te w największym stopniu sprzyjają zwiększaniu uzyskiwanych przychodów przez krajowych przedsiębiorców – ocenia KOWR.

Kupują głównie Niemcy

Gdyby wzrost polskiego eksportu mierzyć tylko w Unii Europejskiej, to byłby jeszcze wyższy i wynosił 30 procent. Kupują przede wszystkim Niemcy (wzrost o 26 proc.), Holendrzy (wzrost o 43 proc.), Francuzi (wzrost o 34 proc.), Włosi (wzrost o 20 proc.) i Czesi (wzrost o 34 proc.).
Wartość eksportu do krajów spoza Unii Europejskiej wzrosła o 20 procent. Do Wielkiej Brytanii o 26 proc., na Ukrainę - o 20 proc., do USA - o 29 proc., do Izraela o 43 proc. W czołówce sprzedawanych produktów również jest mięso drobiowe.

Podstawowe zagrożenie to grypa ptaków

W ciągu dekady w Kujawsko-Pomorskiem produkcja drobiu zdecydowanie wzrosła. Z Powszechnego Spisu Rolnego wiadomo, że w 2020 r. pogłowie wynosiło 12,7 mln i było wyższe o 43,1 proc. w porównaniu z 2010 r. (w Polsce wzrost wynosił 29,6 proc). Województwo kujawsko-pomorskie zajmuje 6. miejsce w kraju pod względem produkcji mięsa drobiowego.
Jednak branża drobiarska mierzy się z wieloma wyzwaniami. Pod koniec listopada br. omawiano je w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Podstawowym problemem jest grypa ptaków, a co za tym idzie wstrzymanie eksportu. Od początku 2022 r. w Polsce stwierdzono 39 ognisk ptasiej grypy, które doprowadziły do utylizacji ponad 1,5 mln sztuk drobiu. 15 grudnia br. w Nowopolu (powiat lipnowski) grypa zaatakowała stado 13 tysięcy indyków.

W Minikowie zauważono też, że negatywny wpływ na wysokość produkcji drobiu mogą mieć akcje organizacji ekologicznych, uderzające w branżę mięsną oraz konkurencyjne ceny mięsa z importu, np. z Brazylii. Hodowcy obawiają się, że za kilkanaście lat polski rynek może być zdominowany przez żywność pochodzącą z krajów, w których nie obowiązują unijne restrykcje, również te dotyczące dobrostanu zwierząt.

Rolnictwo

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Moda w uzdrowiskach. Takie ubrania kupisz w Ciechocinku i Inowrocławiu

Moda w uzdrowiskach. Takie ubrania kupisz w Ciechocinku i Inowrocławiu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska