Najwyższy czas na pieczenie pierników. W wielu rodzinach to coroczna tradycja. Dodatkową atrakcją jest aromat przypraw korzennych, który roznosi się po wnętrzach.
Starożytna tradycja
Tradycja piernika ma długie korzenie. Według ekspertów z Muzeum Piernika w Toruniu:
- Historia piernika zaczyna się w czasach starożytnych. Wtedy to popularne były ciastka smarowane miodem, zwane miodownikami. W jednej z rzymskich książek kucharskich pióra Apicjusza znajduje się nawet przepis na miodownik z pieprzem, bliski późniejszemu piernikowi.
W średniowieczu miodowniki z przyprawami zaczęli piec zakonnicy. Było to możliwe dzięki wyprawom krzyżowym - wtedy zaczęto sprowadzać do Europy duże ilości przypraw. Tak oto rozpoczęła się wielka kariera piernika.
„Gazeta Pomorska” też ma przepis na pierniczki, który zrobił karierę. Rozpowszechniamy go od lat i przed Bożym Narodzeniem 2024 nie może być inaczej. - Zawsze się udaje! Nauczyłam go moją córkę. To najtańszy przepis. Co rok nie możemy się doczekać z rodziną wspólnego pieczenia, a potem przez wiele godzin delektujemy się aromatem, który roznosi się po całym domu - nasi Czytelnicy nie szczędzą komplementów pierniczkom „Pomorskiej”, toteż z radością przypominamy, jak je zrobić.
To jest prosty i tani przepis na pierniki
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 jajko
- 40 g masła
- ¼ kostki drożdży
- pomarańcza
Jak krok po kroku zrobić świąteczne pierniczki? Sprawdźcie w naszej galerii:
