Z dyni można zrobić takie potrawy, które się nawet największym smakoszom nie śniły. Udowodniły to panie z kół gospodyń wiejskich powiatu lipnowskiego.
Kilka stołów, rozłożonych w sali Gminnego Ośrodka Kultury w Tłuchowie, zastawionych było potrawami. Jedne podano na gorąco, inne na zimno, jedne na słodko, inne na ostro. Zupy, kotlety, sałatki, placuszki, torty, oczywiście wina i nalewki, przetwory w occie. Wszystko z wkładem z dyni.
Tak zaprezentowały swe kulinarne umiejętności panie z 14 kół gospodyń wiejskich powiatu lipnowskiego, które zgłosiły się do udziału w trzecim dyniowym festiwalu smaków. Festiwal ten wymyśliły członkinie tłuchowskiego Stowarzyszenia KGW "Jagna".
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Obok konkursu na najsmaczniejsze danie z dyni oceniane też byłe same dynie. Uczestnicy przydźwigali naprawdę imponujące okazy!
Kulinarne zalety dyni docenili podczas degustacji goście zaproszeni na festiwal smaków. Gospodynie przywróciły nam stare przepisy i receptury, dawne metody przyrządzania potraw wzbogaciły o nowe pomysły. Dzięki temu dynia powróciła nie tylko na dobrzyńskie stoły.
Całość, przedstawieniem "Kopciuszek", uświetniły dzieci z koła teatralnego działającego w szkole w Mysłakówku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?