
Takie są skutki jedzenia dyni
Dynia to bogactwo witamin, minerałów, błonnika. Każdy powinien włączyć dynię do swojej codziennej diety. Dlaczego? Sprawdź w galerii, jakie właściwości ma dynia, pestki i olej z dyni.

Dynia na niedobory witamin
Dynia to bogate źródło witamin i minerałów. Warzywo to zawiera m.in. witaminy antyoksydacyjne (A, C i E), witaminy z grupy B, wapń, magnez, selen, potas, cynk, kwas foliowy, niacynę. Dlatego dynia wskazana jest osobom z niedoborami witamin, a także tym, które wolą uzupełnić poziom witamin w organizmie za pomocą naturalnych produktów, zamiast witaminowych suplementów.

Dynia regeneruje skórę
Dynia (zwłaszcza ta pomarańczowa) to bogate źródło beta-karotenu, naturalnego barwnika. Karoten ma działanie odmładzające, poprawia napięcie skóry, redukuje zmarszczki, pobudza produkcję i odbudowę włókien kolagenowych, chroni skórę przed fotostarzeniem się.

Dynia na wzmocnienie odporności
Dynię do swojej diety powinny włączyć osoby z obniżoną odpornością. Witaminy z grupy B zawarte w dyni wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego.