Jesień oferuje nam jabłka, kabaczki, orzechy, cukinię, gruszki, winogrona, ale i dynie, o których zaletach można długo pisać. Są przecież niskokaloryczne, lekkostrawne, zawierają sporo składników odżywczych i minerałów, a przy tym - potrawy z ich dodatkiem lub na ich bazie, znakomicie smakują. Mowa o ciastach, przetworach, ale także zupie.
Polecamy choćby pomarańczowy krem z dyni - warto wykorzystać do niego warzywo o słodkim miąższu (hokkaido lub dynię piżmową). Jak przygotować sycącą zupę dyniową?
Zupa dyniowa
Składniki:
- mała dynia
- litr gotowego bulionu warzywnego lub drobiowego
- cebula
- marchewka
- dwa - trzy ziemniaki
- około 100 mln śmietanki 30 procent
- pół łyżeczki imbiru
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól, pieprz, cukier
Zupa dyniowa przepis
- Dynię myjemy, kroimy na pół
- Czyścimy ją z włókien i nasion, kroimy w kostkę
- Obraną cebulę kroimy na kawałki, szklimy na maśle
- Kroimy na kawałki marchewkę i ziemniaki (obrane)
- Wrzucamy wszystkie warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem
- Kiedy warzywa są miękkie, miksujemy je blenderem na jednolitą, gładką masę
- Przyprawiamy zupę według gustu
- Śmietankę dodajemy bezpośrednio na talerze lub do garnka z gotową zupą
- Możemy serwować z płatkami chili, suszonymi pomidorami, pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni lub z natką pietruszki

Wideo